С наближаването на Великденските и Гергьовденските празници традиционно се увеличава и търсенето на агнешко месо на българския пазар.

В тази връзка председателят на кърджалийската кооперация „Родопски звън” и председател на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, алармира, че на българския пазар се внасят агнета от Румъния, Молдова и Македония и се продават като български.

По думите му по Великден миналата година българите са си мислели, че ядат българско агнешко, а са консумирали румънско. Синапов каза, че е алармирал вече за този проблем земеделското министерство, но от там не са реагирали.
 
Агнетата от тези страни се предлагат на по-ниски цени от българските и затова лицензираните месокомбинати у нас, имащи право да работят на европейския пазар, ги предпочитат. Месото се предлага и на други европейси пазари като се прадставя за българско, а българското овче месо е много по-добро от гръцкото, например, защото българските породи овце са комбинирани – за мляко и за месо. Това коментира за Фермер.БГ Георги Тончев, овцевъд от Великотърновска област и председател на Регионалната асоциация на месопроизводителите.

Най-големият проблем обаче е в това, че държавата няма политика по отношение и на този проблем. В Румъния, например, проблемът е решен със субсидия за килограм агнешко месо, а в България такава субсидия няма, коментира Тончев.

Георги Тончев заяви още, че българските агнета са „утвърдена марка” на гръцкия пазар. Те със сигурност са по-добри както от румънските, така и от гръцките.


Що се отнася до цената на агнешкото месо, то се очаква тя да се увеличи с около 2-3 лв. на килограм дни преди великденските празници, смятат търговците на дребно. Тенденцията за поскъпването беше потвърдена пред вестник „Новинар” и от Асоциацията на месопреработвателите.


В момента по магазините цяло агне може да се купи за 11 – 12 лв. за кг, а само след две седмици цената му ще скочи до 13-15 лв. за кг. По-скъпо ще се продава разфасованото месо, което се очаква да струва между 14-16 лв. за килограм.


И докато ние се чудим какво агнешко месо ще си купим за празниците – качествено българско агнешко месо или румънско, представено като българско, няма да е зле „експертите” в агроминистерството да обмислят варианти за решаването на проблема.

 

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!