Земеделското министерство ще отпусне допълнително 4,374 млн. лв. на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, за да бъдат разплатени доставените през тази година противоградни ракети.
 
 
Правителството реши това днес, като одобри допълнителни разходи в по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за тази година. Изпълнителната агенция извършва противоградна защита на земеделската продукция в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен на площ над 17 милиона декара.
 
В началото на активният сезон тази година Агенцията е разполагала с 8 608 противоградови ракети, от които 3 608 са останали от предишната година, а 5 000 са били доставени през април, отбеляза правителствената пресслужба.
 
„Високата честота и интензивност на градовите процеси през този сезон наложиха изразходването на много по-голям брой ракети в сравнение с предходните години“, допълва съобщението.
 
През тази година от Агенцията са заявени и доставени 14 068 ракети на стойност 10,129 млн. лв. По договора досега са платени 5,760 млн. лв., а 4,374 млн. лв. са останали дължими. С днешното решение и тази сума ще бъде покрита.