Пазарната цена, по която да бъдат изплатени обезщетенията, трябва да бъде базирана на теглото на животните за предходния месец. За това настояха животновъдите по време на срещата си с министъра на земеделието и храните Васил Грудев днес.

 

Пред репортер на Фермер.БГ фермерите заявиха, че са им били предложени разценки, които категорично не ги удовлетворяват и затова те са настояли за преразглеждане на ставките. Животновъдите са получили уверение, че породните животни ще получат допълнително обезщетение след представяне на документи за породност от съответната развъдна организация.

 

„Представиха ни разценки на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) за средното тегло на овце, с които ние категорично не се съгласихме“, заяви за Фермер.БГ Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение “Стария Балкан”.

 

Според представените пред фермерите ставки в Пловдивска област цената на овца е 120 лв., в област Кърджали – 140 лв., в област Монтана – 160 лв. За животните от породните стада е предвидено специално отчисление, което ще се прави на базата на проверка от специализирана комисия.

 

Дарина Шишкова заяви категорично, че лично е предложила на министър Васил Грудев да им купят овцете на цената, определена за обезщетение от ИАСРЖ, и след това да им ги раздадат. „За такива пари един фермер не може да си купи животни, дори да не говорим за породни животни.

 

За Пловдивска област, например, това са суми, за които никой не може да купи животно“, допълни Шишкова. Животновъдите са настояли ставките да бъдат преизчислени и тогава отново да бъдат дискутирани.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!