Вече 10 дни тече проверката на ДАНС в Държавен фонд Земеделие и ще продължи още няколко дни. Това обяви в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Фонда Румен Порожанов. 
 
“Проверяват се конкретни теми. Фонд "Земеделие" предоставя необходимата документация и оказва абсолютно цялото съдействие по проверяваните теми. Не мога да кажа кой знае какво тъй като не е приключила проверката", посочи Порожанов.
 
За съжаление има страшно много интереси, както и от външната среда, тъй като Фонд "Земеделие" финансира частния сектор, общините и всички земеделци в рамките на субсидиите, добави Порожанов. По думите му от началото на годината над 1,5 млрд. лв. са влезли в сектора от субсидии по директните плащания, различни системи и десетки схеми.
[news]

Управлението на Фонда е много тежко, отбеляза Порожанов и даде за пример стария период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013, където има над 30 000 изпълнители на проекти и над 150 000 получатели на субсидии по директните плащания.
 
Фонд "Земеделие" е сред най-проверяваните институции, подчерта шефът й. По думите му той е подчинен на правила, които непрекъснато се одитират.
 
По повод коментарите от последните дни за очаквана голяма финансова корекция по ПРСР от 250 млн. евро той каза, че това е спекулативна атака.
 
"Корекциите, които имаме официално по ПРСР са за малко над 30 млн. евро и малко над 1% от бюджета на Програмата. Това няма да са последните корекции. В рамките на изравняването на сметките по програмата, което ще бъде до края на годината по различните мерки, ще има допълнителни корекции, за което няма ясни индикации, тъй като одити, които тепърва ще се правят и тепърва ще се финализират - те трябва да бъдат комуникирани и Фонд "Земеделие" да защитава позициите си като страна членка", обясни той.
 
От друга страна има и корекции, които Фондът е налагал на общините от гледна точка на контролите, които са по закона за обществените поръчки. 
 
"В момента във Фонда сме наложили над 250 финансови корекции, отделно от това се налагат и корекции, свързани с одитите на сертифициращите органи", поясни той.
 
Директорът на Фонда акцентира и върху друго нещо, което по думите му показва, че системата работи по отношение на ПРСР за Общините: "В момента, в който проектите са постъпили на общините във Фонда, по време на тяхната оценка и допустимост на разходите до подписване на договорите по проектите, ние имаме една редукция от около 14,5%. След това се подписват договорите, а след това стартира Законът за обществените поръчки (ЗОП). Всяка община си прави ЗОП. По време на ЗОП и финансовите корекции, които сме направили в рамките на ЗОП имаме допълнително намаление от 10,5%. Вече при оторизация на плащането има едно допълнително намаление от 4%. Така общо от постъпването на проектите до момента на плащането им 29% имаме редукция на общинските проекти. Това в стойност представлява 360 млн. евро или около 710 млн. лева", пресметна той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Старият Закон за обществените поръчки позволяваше на общините да прилагат критерии, които можеше да се залага субиктивизъм в рамките на тяхната оценка. Ние като разплащателна агенция, спазвайки Закона не можем да налагаме корекции, когато формално е спазен закона. Това е проблем, който безспорно трябва да бъде отстранен в рамките на новия програмен период", добави още той.
 
След като има нов ЗОП, трябва да бъдат унифицирани критериите, по които се провеждат търговете, за да не може кметовете да допускат субективизъм в проектите, посочи Порожанов. 
 
Той припомни една промяна, която важи за новия период – при оценката на проекти за строителство ще се работи по референтни цени.
 
"Ние сме в началото на програмния период, така че ние трябва да разграничим новия от стария програмен период. Когато говорим за загуби и корекции е свързано със стария", отбеляза той.
 
По думите му най-честите злоупотреби са при кандидатстването - създаване на изкуствени условия, разделяне на терени, за да се направи повече от един проект в рамките на тавана, който има по един. Понякога има съмнения за свързани лица при офертите или пък се строят къщи за гости, които не се използват по предназначение.
 
При общинските проекти пък се следи дали обектите, в които е инвестирано, се поддържат. Има върнати суми от стария период и много предявени, като се водят много дела.
 
Предстои прием на проекти за обновяване на религиозните храмове в страната, като има бюджет за ремонтите на около 100 обекта. В зависимост от това дали един храм е със световно, национално или местно значение, ще се дават точки на проектите, като се отчита и броят на хората в съответните населени места, допълни Румен Порожанов.