Вече три дни текат проверките в стопанството на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село Индже войвода. 

От каква глътка въздух се нуждаят биопроизводителите?

В петък, 21 октомври, вечерта около 20 автомобила се струпват в центъра на селото и известяват младото семейство, че предстои проверка. Тя започва още в събота, 22 октомври, сутринта, продължава и днес - понеделник, 24 октомври, като служители от Държавен фонд "Земеделие", Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Икономическа полиция и дори ДАНС обследват имота и стопанството на фермерите, които освен за всички животни и земи, се грижи също и за четирите си деца.

Агри.БГ потърси за коментар Ралица Кунчева. Тя сподели, че все още не се знае причината за проверката.

"Всичко, което се случва е реално. Продължава вече трети ден. Не знаем защо е проверката, но ще разберем. Предполагам, че днес ще приключат на терен и ще разберем за какво става на въпрос", обясни Ралица.

По информация на Флагман.бг проверката е по сигнал и вероятно се касае за средства от европейски фондове

Фермата на Димитър е с над 2000 кошера, разположени в 240 км в диаметър. Той отглежда обаче и плодове, зеленчуци, обработва малко земя, грижи се и за животни.

“Изцяло преработваме продукцията си - меда, зеленчуците, плодовете. При нас интересното е, че влагаме меда в различни сокове и зеленчукови консерви. Това изисква различен подход. Имаме и малка бутикова винарна, а не на последно място е и нашият фермерски ресторант, с който много се гордеем”, сподели преди време Димитър Станчев за Агри.БГ.

Димитър и Ралица са известни в целия район. Те произвеждат био продукти, сеят памук с цел да се отглеждат култури, които не изискват пръскане с препарати, които да тровят пчелите. Сега са се заели с разработването и на ферма за магарета, от които да се добива мляко, с цел – производство на пробиотик, съчетан с манов мед.

"Проверяват всичко - едно по едно, но за нас не е проблем проверката. Притеснението ни е от факта, че никой не се представи", добави Ралица.

През почивните дни жители на странджански общини в Бургаска област се събраха на главния път за Малко Търново – в района на Босна, за да изразят подкрепата си за младия фермер и семейството му. В подкрепа на младото семейство се изказа и кмета на община Малко Търново Илиян Янчев

„Това семейство го познавам от години. Млади хора с 4 деца, които непрекъснато работят, за да докажат, че нещата могат да се случат и тук. И успяха. Димитър е избран за фермер на годината, пчелар на годината. Изгради едно име с много труд от цялото семейство. Но понеже ние сме царе на завистта и доносничеството и излезе, че този човек е най-черният, най-големият престъпник. Това не е човек, който може да извърши тежко престъпление. Димитър, както и цялото му семейство са най-добрите хора в региона. Те са Странджа, именно затова е кръстена така и фирмата им – синоним на добротата и любовта, която дава тази планина“, коментира Янчев, цитиран от Флагман.бг.

Той смята, че всеки един сигнал трябва да се проверява, но не по този начин. Кметът настоява проверка да бъде извършена и на този, който е пуснал доноса.

„Не може по някакъв елементарен начин да се очерни човек, който е дал толкова много за родината си. И какво ще правим – ще броим колко са пчелите, защото някой, който от онзи ден е в Странджа, иска да завземе територия, да събори някой, който е направил име, за да застъпи по един нечестен начин?! Унизително и обидно е“, заключи кметът на община Малко Търново.