Данни за производството и пазара на плодове и зеленчуци у нас публикува Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в информационно табло от януари 2024 г.

Инфографики: Икономически данни и прогнози за зърното през 2025 година

Годината е започнала с цени на едро по тържищата в България значително по-високи на годишна база при зелето - 1,33 лв./кг, по информация на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. Към 2 януари морковите също са се търгували по-скъпо. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с повече от 10% спрямо същия период на миналата година.

От под 80 000 тона през 2023 г. до над 120 000 през 2024 г е ръстът в произведените количества дини у нас от според статистиката на агроминистерството. При зеленчуците отличителен ръст отбелязват доматите на открито. Обратна тенденция се наблюдава при оранжерийните домати и краставици и картофите, а при плодовете по-малко количества са добитите ябълки през 2024 г.

Вносът на пресни плодове в България за периода януари – септември 2024 г. възлиза на 276 476 – с 564 тона по-малко от същия период на 2023 г. Значителен ръст на вносната продукция има при гроздето (37,2%) и ябълките (29,4%). Импортът на кайсии пък се е свил с 21,3%.

В същото време износът на български пресни плодове за януари – септември 2024 г. спрямо януари – септември 2023 г. нараства, достигайки до 52 382 тона. Рекордьор е гроздето, при което има ръст във вноса, но се отчита голям скок в износа – с 241% повече или 442 тона. Все пак вносът възлиза на 6 408 тона. Сериозно увеличение има също в експорта на ябълки ( с 165,3%) и на череши (с 125,8%).

С 3,6% по-малко са количествата на вносните зеленчуци у нас за същия отчетен период. Общо те възлизат на 212 597 тона. Значително увеличение на вноса има при корнишоните – с 33,1%, ръст от 15% се отчита и при зелето. С повече от 21% е спаднал вносът на краставици.

Намалява износът на български зеленчуци, който в периода януари – септември 2024 г. е достигнал 23 377 тона. Срив в количествата има при картофите. От 1 160 тона през този диапазон на 2023 г. те падат до 149 тона за първите девет месеца на 2024 г. През този период значително се е повишил износът на моркови и репи ( с 158,5%).

Основни доставчици на пресни плодове в България през периода януари - септември 2024 г. остават Гърция (с 35%) и Турция (с 24%), а на зеленчуци – Турция (с 43%) и Гърция (със 17%).

МЗХ предоставя и изчисленията си за дела на местното производство на плодове и зеленчуци във вътрешното потребление през 2023 г. със забележката, че една част от реколтите отива за износ.
 

Според данните нито една от упоменатите в списъка култури не задоволява с производството си у нас вътрешното потребление. Отличават се обаче сливите и малините, при които родното производство задоволява съответно на 98% и 95% нуждите на потребителите. В дъното на класацията са българските праскови с едва 29% дял от потреблението у нас. Правим уточнението, че през 2024 г. производителите на сливи и праскови се оплакаха от лоши реколта заради климатичните условия и пазар. Тепърва ще стане ясно какви са обобщените данни от изтеклата година.

При зеленчуците съотношението производство – потребление в таблицата на МЗХ е най-балансирано при зелето. 88% от вътрешното му потребление е задоволено от местното производство. Следват картофите със 70%. Покриването на потреблението в страната на българските домати, краставици и пипер е съответно 51%, 64% и 61%.