При повечето от основните есенни култури е налице увеличение на площите за реколтиране спрямо година по-рано, се посочва в последния оперативен анализ на Министерството на земеделието (МЗХГ).

План ускорява работата на ДФЗ

Към 24 юни увеличението при пшеницата е едва с 0,2%, при маслодайната рапица - с 13,4%, а ръжта е с 23,4% повече на годишна база. Засега само площите с ечемик (включително пролетен) са малко под миналогодишните – с 1,3%. 

Резултатите от стартиралата жътва на ечемика показват реколтирани 709 ха и прибрани 3,7 хил. тона.  

С известно забавяне тази година в родните полета вече усилено тече и жътвата на пшеницата. По време на празничното зажънване в Плевенско земеделският министър проф. Христо Бозуков обяви, че се очаква да бъдат ожънати близо 12 млн. дка пшеница, 1,250 млн. дка ечемик и 1,3 млн. дка. рапица. Прогнозите са производството от реколта 2021 г. да бъде в границите на 5,7 – 5,8 млн. тона за пшеница и над 500 хил. тона за ечемик, съобщи министърът.

При пролетниците данните сочат увеличение на засетите площи с маслодаен слънчоглед – с 1,2% спрямо същия период на предходната година и леко намаление на тези с царевица за зърно – с 3,6%.