Площите със зеленчуци в България са се увеличили през 2021 г., сочат данните от отдел „Агростатистика” на Министерството на земеделието (МЗм). Годишният отчет показва още кои култури са увеличили производството си.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

През стопанската 2021 г. основните площи, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 37,1 хил. ха, което е с 1,6% повече от предходната година. 1 107 ха от тях са оранжерии. Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 36 хил. ха, от които са реколтирани 35,1 хил. ха. Зеленчуковата продукция у нас през миналата година е 690,1 хил. тона, като от тях 108,5 хил. тона са оранжерийно производство. 

Най-голямо е производството на картофи – 195,6 хил. тона, домати – 116,4 хил. тона, дини – 107,3 хил. тона, и пипер – 61,6 хил. тона. 

Анализът показва, че картофите са повече в сравнение с година по-рано, но спрямо предходни години бележат спад. Най-голямо е било производството на културата през 2018 г. за петгодишния период на отчитане. 

Производството на домати е почти равно на нивата от реколта’2020 (0,5% ръст), но намалява спрямо предишните три години. В същото време реколтираните площи и средният добив от производството на открито спадат, което води до извода, че лекото увеличение на общата продукция се дължи на оранжерийното производство.

Пиперът, от своя страна, се увеличава през 2021 г. и достига максимални нива за петгодишния период на наблюдение. На годишна база реколтираните площи са с над 10% повече, а средният добив от хектар е почти 20 000 кг.

Според статистиката през 2021 г. зеленчуковото производство в родните оранжерии също е нараснало. Производството на домати е с 27,5% повече от същото през 2020 г. и възлиза на 59 020 тона. Оранжерийният пипер също се е увеличил сериозно – с 23,2% (4 524 тона). Отличителни са данните за производството на корнишони в оранжериите у нас. То е скочило с над 160%, като от 48 тона през 2020 г. е нараснало на 125 тона през 2021 г.

В статистиката са включени и данни за ягодите. През миналата година производството им у нас е достигнало 6 280 тона, което е 47% годишен ръст. Производството на култивирани гъби пък е 1 926 тона. Спад в производството от основните зеленчукови култури има само при главестото зеле – с 0.8%.