Днес, 30 септември, изтича срокът за подаване на коригиращи декларации, припомнят от НАП. 

Масиви: Колко ще се ползват доброволно и служебно по области?

Земеделските стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци, имат възможност от 30 юни до края на септември да направят корекции онлайн. Това се случва чрез електронните услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис. 

Съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица всички субсидии, без изключение, подлежат на облагане. Те не се диференцират по отношение на това, дали представляват облагаем доход или не за целите на данъка. 

„Върху субсидиите не се дължат осигурителни вноски, но данък върху доходите на физическите лица или едноличните търговци се дължи за всеки вид субсидия. Това е предмет на българското законодателство и не може да се прави сравнение с други държави членки на Европейския съюз“, обясниха преди време от НАП за Агри.БГ.

Сякаш логично дебатът за данъка върху субсидиите в селското стопанство отново излиза на дневен ред. 

„Преди две години се коментираше се, че субсидиите, каквито и да са те, не са от трудов доход или търговска дейност и не следва според законодателството да се облагат с данък. Някои крайни земеделци се изказаха, че държавата ни рекетира, като по този начин запълва държавния бюджет с европейски средства. 

Въпросът, който сега можем да си зададем, е ако този данък наистина е несправедлив, то премахването му ще е от огромна помощ за всички фермери във време на нечувана суша и COVID-19“, предлага във форума на Агри.БГ животновъдът Иван Хлебаров. 

В отговор на неговите думи друг фермер коментира, че няма как това наистина да се случи.

„Силно се съмнявам, че този данък ще бъде премахнат точно сега. Трябват пари за продънения бюджет на милата ни Татковина. А действително това би било добро решение с цел подпомагане в условията на COVID-19 и продължителната суша”, убеден е читателят Solun1. 

Междувременно ако търсите информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета, може да я намерите на сайта на приходната агенция или на телефон 0700 18 700.