Следващата седмица датското правителство ще разглежда нов начин за етикетиране на хранителните продукти. Целта е да бъде посочено на храните какво е екологичното им въздействие. Така потребителите ще бъдат по-информирани и ще могат да направят своя съзнателен избор в името на баланса в природата, пише изданието Bento.de.

В Дания в свинефермите действа правилото "12:00"

За целта транспортният маршрут, енергията за охлаждане на продуктите и друга полезна информация ще бъдат описани на етикета.

Правителството на Дания се пита: Кои храни са полезни и кои са вредни за климата? Каква е степента на вредност? Какво трябва да знаем за отглеждането на авокадо? За приготвянето на лимонада? А за пакетирана кайма?

В Дания сме на мнение, че трябва в бъдеще да се взимат предвид въздействието върху климата и хранителната стойност на продуктите, казва Мортен Хойер, директор на Фермерска асоциация Landbrug & Fødervarer.

Правителството планира дори да проведе информационни кампании, в рамките на които да се популяризират храни-приятели на природата.

На същия принцип в Германия нови етикети ще обозначават какво количество въглероден диоксид е изхвърлено в природата при създаването на продукта.