Даниел Минев, изпълнителен директор на ИнтерАгри, официален вносител на селскостопанска техника с марката New Holland, в интервю за Трактор.БГ


Г-н Минев, по какъв начин членството в БАТА Агро помага да се изгради авторитета на фирмите членуващи в асоциацията?
Членството в БАТА Агро е изключително важно за нас, като вносител на един от най-престижните брандове земеделска техника New Holland. Членството в организацията ни дава възможност да изявим своя глас, чрез БАТА Агро като браншова организация. Това се отнася не само по отношение на държавните институции, пред Фонд Земеделие, а и пред браншовите организации на земеделците – организациите на зърнопроизводителите, на животновъдите. В този смисъл смятам, че всички основни вносители имат интерес и място в БАТА Агро. Това присъствие дава възможност на всяка една от фирмите да изрази мнението на производителите, като бъдат в тясна връзка и контакт с тях и по този начин да се постигне един баланс на пазара на земеделска техника у нас.

[news]

За първи път тази година ще се проведе и пролетно издание на БАТА Агро. Какви са вашите очаквания?
Смятам, че пролетното издание на БАТА Агро е нещо, което ще бъде полезно. Като позициониране във времето, това е един много активен период за земеделците. Много от тях вземат решение за покупка на техника в началото на годината, точно преди сеитбата, преди пролетните обработки. Така, че това е едно добро позициониране по отношение на време в годината за изложението. Очаквам да се видим с голяма част от земеделците, да им покажем новостите при производителите, които представяме и да ги подготвим за една успешна година.

 

Ще се отрази ли положително на пазара на земеделска техника провеждането на пролетното издание на БАТА Агро?
Да, смятам, че ще се отрази положително от една страна на пазара на земеделска техника, от друга страна ще се отрази положително и на земеделците, които ще имат възможност да видят по-рано в годината техниката, на която ще могат да разчитат през предстоящата кампания, ще могат да си направят сравненията, ще имат допир до новостите при всеки производител, което е важно за тях за да могат да бъдат конкурентоспособни. Високопроизводителната техника е един от най-важните фактори в съвременното земеделие. Така, че един такъв форум може само да помогне на земеделците, да се спрат, да изберат най-продуктивната, най-високопроизводителната техника, при която един от лидерите е New Holland.

 

Какви ще са новите акценти, които ще представи ИнтерАгри в рамките на пролетното изложение БАТА Агро?
Ще представим доста новости. New Holland е най-иновативния производител на земеделска техника. Много от патентите, много от новостите в земеделския сектор, особено при зърнокомбайните тръгват от New Holland. На БАТА Агро ще имаме удоволствието да представим най-новата серия двуроторни зърнокомбайни CR. Тази нова генерация CR постави и световен рекорд през месец август миналата година, като постигна резултат от 800 тона за 8 часа жътва на пшеница. Новости ще има и при тракторите. Ще има и нови брандове, които ще покажем в рамките на изложението.

 

2015 г е много важен период за българското земеделие, на прага на старта на новия програмен период, каква очаквате да бъде годината, както за търговците на селскостопанска техника, така и за земеделските производители?
На първо място 2014 г. беше изключително тежка за земеделците. Понесоха изключително много загуби, от една страна поради тежките климатични условия, от друга страна и поради липсата на европейско финансиране, защото отложиха решението за покупка на техника, което пък в една тежка година като 2014, изигра изключително негативна роля. Надявам се 2015 да бъде много по-успешна за земеделците, защото на тяхната работа, на тяхната конкурентоспособност и на тяхната доходност разчита цялата ни индустрия. Дано времето да бъде по- благосклонно и от там нататък ако имаме добри климатични условия и добри добиви, годината ще бъде добра за всички.

 

По отношение на мярката за модернизация на стопанствата, която се очаква да стартира през месец април, а изложението БАТА Агро е през март, как то ще повлияе на реализацията на тези проекти?
По отношение на това, че програмите се очаква да започнат след месец март – април, май, това още повече определя провеждането на изложението като съвсем подходящо. Според мен ще даде възможност на земеделците да се доориентират, ако до тогава не са взели решение на каква техника да залагат през годината. От друга страна моят съвет към земеделците е да не чакат изложението за вземане на решение каква техника да закупят, защото подготовката за това европейско финансиране изисква време и е добре колкото може по-рано да бъдат подготвени и да се спрат на техниката, на която ще залагат през годината, за да си осигурят и нейната наличност.
 

ИнтерАгри като компания, готова ли е да окаже съдействие при реализацията на тези проекти?
Разбира се, ние ще направим всичко възможно да подкрепим и да помогнем на клиентите си в подготовката на проектите. В тази връзка имаме консултанти, с които работим и можем да им препоръчаме. Ще предложим и промоционални схеми и за финансиране и за подготовка на проекти. Така, че при всички положения клиентите могат да разчитат на нашата помощ, а за тези, които решат, че няма да разчитат на програми или по една или друга причина не могат да разчитат на тях, също ще имаме промоционални схеми за финансиране, по които те могат да лизинговат избраната техника.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!