Субсидията, която получаваме по схемата за хуманно отношение за птиците, е изключително недостатъчна. Това коментира пред Агри.БГ Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишлено птицевъдство (АПП).

Зловеща градушка смаза реколтата в Пловдивско 

"Другите европейски страни се възползват на максимум. Тази мярка е европейска, но се финансира от държавния бюджет. Страната ни през последните 9 години, откакто функционира програмата, се е възползвала едва 1/3 от тези пари. Ние скоро имахме среща с министъра на икономиката и със земеделския министър. На тях казахме, че трябва да се увеличи този бюджет. Това е почти единственият начин, по който може да се помогне на птицевъди и свиневъди в момента и то бързо.

Другото, около което се обединихме е обратното начисляване на ДДС. Според нас освен плодовете и зеленчуците, трябва да бъдат включени и останалите продукти като яйца и пилешко месо, защото това ще донесе изсветляване на сектора и подпомага изключително много на производителите.

Обърнахме внимание и на проблемите с нерегламентирания внос и на плодове, и на зеленчуци, и на месо, и на яйца", каза Божанков.

Даниел Божанков: Обществена тайна е, че се внася например пилешко месо, което влиза в български транжорни, преетикира се и става българско месо.

"После потребителите се оплакват, че българското месо не е на достатъчно добро качество, а то реално не достига до тях. Ние произвеждаме грубо 80 хил. тона пилешко месо на година, а внасяме 120 млн. тона", обясни той.

Бъдещето според младия птицевъд е в обединението.

"За нас бъдещето в България за развиване на сектора е чрез коопериране и чрез общи клъстери както го правят в Западна Европа, като Холандия и Франция. Те са изключително добър пример и според нас България трябва да започне да ходи по тези стъпки, за да имаме единни пазари, да купуваме заедно суровини, да купуваме заедно фуражи", каза още Божанков.

Според него в Плана за възстановяване и устойчивост на България трябва да бъдат включени стимули за обединение на производителите, тъй като особено за малките и средните предприятия това би било улесняване на тяхната дейност, а и не само.

"Тази година ще направим първи стъпки към това обединение специално към пилешкото месо и яйцата. Ще се опитаме да достигнем или поне да започнем този процес и да видим какво ще стане", заключи Даниел Божанков.

До края на годината Асоциацията на промишлено птицевъдство планира да стартира общо търговско дружество и да бъде призната асоциация на производители.