По наши изчисления само за пиперите са необходими минимум 5-6 млн. лв. за компенсиране на нанесените щети. Това заяви пред Агри.БГ Данчо Кощилаков, председател на Асоциация „Български пипер” по повод унищожителната градушка в община Калояново. В същото време при посещението си при пострадалите министър Бозуков им обеща, че ще бъдат обезщетени от 5-те млн. лв. бюджет по Държавната помощ за компенсиране на щети от природни бедствия, а ако е нужно ще се търсят още.

Изглежда ще е нужно, сметките не излизат, а щетите надхвърлят земеделския проблем и са предпоставка за социален и икономически такъв за страната ни, категорични са производителите.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Регионът, в който не бяха изстреляни спасителните ракети и полето бе обречено на разгром, е един от първенците по зеленчукопроизводство у нас - Ръжево Конаре, Дълго поле, Главатар, чак до Белозем, Шишманци. „Около 2500 – 3000 дка са само пиперите, още няколко хиляди със зеле, праз, тиквички, домати на открито, малини – всички са засегнати в различни проценти. Има и разбита стъклена оранжерия. За пипера около 2000 дка са унищожени на 80 и 100%, останалите са около 50%”, обясни Кощилаков. 

По думите му градушката, която вилня 40 минути, с едрината на зелен орех, е унищожила не само плода – увредила е цялото растение. Всички последващи агротехнически мероприятия в полето са обречени на провал, а годината е изгубена за зеленчукопроизводителите. Тя и без това е беше трудна заради обилните валежи през май и юни, които са възпрепятствали сеитбите. Затова и беритбите са закъснели. Трябвало е да започнат до дни.

„Тази година колегите се постараха да засеят с хибридни семена, които са няколко пъти по-скъпи от конвенционалните. Само семето за един дка струва 400 лв., подчерта браншовият представител и заяви, че реалната себестойност на декар пипер е много над посочената от министерството сума от 1500 лв./дка, като варира между 2800 и 3300 лв./дка. 

Следващите пробреми при засегнатите производители също ще дойдат скоро. Има ред плащания, които им предстоят – отложено плащане, предплащания на торове и прочее. „Ако държавата не ги обезщети напълно, тя ще ги изгуби като производители”, категоричен е Кощилаков, като припомни, че само тази година спадът в производството на пипер е с 11 процента, а ще бъде още по-голям след тези унищожения.

Данчо Кощилаков: Ние не искаме милостиня от министерството и държавата, не искаме реверанс. Държавата трябва да се погрижи за тези производители, да ги защити – заплахата е не само за фермерите, а и за социален, икономически проблем. 

Тези хора произвеждат между 15 и 18% от пиперите на България. Много консервни фабрики и хладилници разчитат на тези производители, много работна ръка е ангажирана в производството, предимно от малцинствата, които ще останат на социални помощи на държавата. 50% от всички разходи в пиперите са за работна заплата”, описва ефекта на доминото Кощилаков.

Докато инспекторите започват огледите на щетите, пострадалите пък се опасяват, че вероятно ще бъдат описани в по-малък размер. Чувстват се и предадени, защото „това бе атака от държавата, не от природата”, каза стопанин на унищожено поле, имайки предвид забраната за изстрелване на ракети.