Британски лекари настояват правителството да наложи 20% данък върху подсладените със захар напитки в опит за борба със затлъстяването. Предлага се средствата от данъка да отидат за субсидии за плодове и зеленчуци.
 
Лекарите призовават да се предприемат строги действия, като се започне от завишаване на данъчната тежест, ограничаване на рекламата на нездравословни храни и напитки, насочена към деца, до задължителни стандарти за храната, предлагана във всички училища. Това става ясно от  Доклад на Медицинската асоциация на Великобритания, съобщи Дневник, позовавайки се на Гардиън.
 
"Лекарите се притесняват все повече за последствията на лошото хранене, което е отговорно за около 70 хиляди смъртни случая годишно и влияе много на бюджета на националната здравна услуга, като струва 6 милиарда паунда годишно", коментира председателят на научния борд на асоциацията Шийла Холинс. В същото време се наблюдават известни резултати в някой държави, като Мексико и Калифорния, експериментирали с данъци върху захарта, обясняват експертите. 
 
Въвеждането на 20 % данък върху вредните храни и напитки може да подобри здравето и  да намали затлъстяването във Великобритания при поне 180 000 души. Това твърди Шийла Холинс и обяснява, че мнозинството от жителите на Великобритания, особено в домакинствата с нисък доход, не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, така че трябва да бъдат обмислени субсидии за цените им, които са се увеличили с 30% от 2008 г. насам".
 
Тази идея за налагането на по- тежки данъци върху цените на  вредните и нездравословни храни, в които има много захар, сол и наситени мазнини е лансирана още през 2011 г. от правителството Дейвид Камерън. Това беше отречено и през май тази година стана ясно, че правителството обмисля други мерки за борба със затлъстяването.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!