Йоана Богдановска управлява единственото в България, изцяло фокусирано в развъдна дейност, чистокръвно стадо черен Абърдийн Ангус в страната. Заедно с баща си Валери Богдановски контролират качеството на тяхната генетика чрез шотландската, а и вече ирландската абърдинска асоциации, на които са пълноправни членове.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Младата дама е завършила езикова гимназия в София и университета Strathclyde в Глазгоу, Шотландия, със специалност бизнес управление. Въпреки че това е далеч от животновъдството, нейната детска мечта да стане ветеринарен лекар и да работи с животни неусетно се превръща в реалност. Разбира се, Йоана е минала и през обучения от български и австралийски организации, специализирани в отглеждането на говеда.

Какъв беше животът Ви, преди да се посветите на семейния бизнес?

Бизнесът съществува, откакто се помня. Той е на повече от две десетилия в бранша на зърнопроизводството и се е разраснал до мащаби по-обширни от семейния тип. Аз се присъединих към него малко след моето завършване, когато реших, че въпреки ползотворното и добре прекарано време в чужбина, ще съм по-удовлетворена, връщайки се да работя в България. 

Дойдох в момент, когато се разработваше нова концепция и дейност в район близък до моето сърце – родния край на моя баща и дядо, моето село – Чупрене, в което съм прекарвала безброй лета като малка. Работата се изразяваше в облагородяване на терени, запустели в годините на прехода, като чрез интензивно почистване от нежелана растителност ги подготвяхме за бъдещи пасища. Встъпването в животновъдството беше голяма крачка напред и напълно нов етап, преди който лично за мен животът беше някак не напълно осъзнат и дефиниран.

Каква е Вашата роля?

Занимавам се с цялостното управление на стадото, неговото благосъстояние и всички детайли, свързани с отглеждането и съпровождащата го административна работа. Аз съм както на пасището, събирайки информация за стадото и животните, така и в офиса, структурирайки тази информация по начин, който да ни върши работа при взимането на важни решения относно рентабилността и продуктивността. Това, което обожавам, е разнообразието на работата – това винаги ме държи във форма. 

С какви предизвикателства се сблъсквате? 

Те са много и разнородни. Едно от най-значимите за естеството на нашата работа е съумяването за кратко време да вземеш редица важни решения, касаещи бъдещето и просперитета както на стадото, така и индивидуално на всяко животно. Предизвикателство е да планираш далече напред мероприятия от различен характер, като фуражопроизводство, отелване, манипулиране, пашуване и така да съумееш да проявиш гъвкавост в хода на работата. Разбира се, има и административни, и икономически предизвикателства, които не са за игнориране. Но хубавото е, че те ни правят по-устойчиви и по-готови за проактиввни действия. 

Какво Ви мотивира да продължавате напред?

Когато човек си харесва работата, удоволствието дебне от всякъде! То се крие и в най-мръсната работа. Удоволствие е също да гледаш как животните са спокойни и щастливи и как те се отнасят към теб със същото това доверие и респект, което и аз влагам в общуването с тях.

Мотивира ме обратната връзка и комуникацията с хората в бранша, общата подкрепа и взаимното уважение. Голям мотиватор е също, когато наши клиенти, които след закупуване на разплодно животно се връщат за второ, трето, четвърто. 

Говорейки за предизвикателства, те са също движеща сила. Времената не са леки, изправени сме пред много неизвестни както в локален, така и в глобален мащаб. Но аз вярвам, че ние, браншът на месодайното говедовъдство, имаме важна роля в изграждането на този отрасъл и поставянето му на картата – това ме мотивира още по-силно. 

Какви съвети получавате от Вашия баща Валери Богдановски?

Съветите и учението не спират както от него, така и от много други източници, за което съм много благодарна! Най-ценното е никога да не приемаме „не” за отговор, а напротив, когато някой каже „това няма как да стане”, не само да му покажеш как става, но и да си най-добрият, да действаш според обстоятелствата с гъвкавост и креативно мислене, да си винаги част от случващото се в най-подробни детайли, за да можеш да вземеш най-правилното решение. 

Кое женско качество Ви помага в един доминиран от мъжете сектор? 

Не съм привърженик на разделяне на качества според пол. Вярвам че всяко човешко качество може да бъде еднакво добре развито както при жени, така и при мъже, като това зависи изцяло от личностната нагласа на индивида. Ценното качество, на което се осланям и използвам все по-прецизно, е интуицията. Вслушвайки се в нея, мога по-спокойно и безпроблемно да навигирам в морето от неизвестни и безброй постоянно променящи се обстоятелства, което прави натовареното ежедневие много по-приятно.  

Как се разтоварвате в свободното си време?

За мен най-голямо удоволствие е да съм в стадото, сред кравите, биковете и кучетата ми! Но извън живота във фермата моята друга голяма страст са планините, така че ако не съм сред животните, тогава най-вероятно съм на някой планински връх или на някоя ски писта.