Ясена Буцева е едно от вечно усмихнатите лица на Фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив още от самото му създаване преди година и половина. И днес – в студ, и пек, тя и съпругът й Светослав Точев продават своите пчелни вълшебства.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Започват като ентусиасти през 2011 г. само с 4 кошера, които в момента са около 150. Пчелините са три – между Раковски и Брезово, до село Драгомир и до село Златитрап. Практикуват и подвижно пчеларство над село Храбрино, където условията благоприятстват отглеждането на кориандър и добиването на уникален мед.

Ясена споделя, че взема от пчелите почти всичко, което може – пъстър прашец, прополис, млечице. Наред с това обаче тя им дава своята непрестанна грижа, внимание и любов.  

Как се случи така, че се захванахте с пчеларство?

Започнахме го като хоби, стана ни професия. Никой друг в рода не се е занимавал с пчели, ние поставихме началото. Несполуки от некоректни работодатели ни накараха да се захванем с нещо, което хем да ни е приятно да работим, хем сами да сме си отговорни за финансовите резултати. Носи ни удовлетворение като емоция, но не винаги като резултат, защото пчелите непрекъснато ни изненадват, колкото и да имаме практика, да четем и да знаем.

Каква е Вашата роля в пчелна ферма "Апи арт"?

Включвам се във всяка дейност – преглед на кошерите, добиване на меда. За мен е също фината част с правенето на прополисови мехлемчета, сапунчета, кремчета, тинктури. Продаваме предимно на фермерския пазар в Пловдив, фермерски инициативи и от вкъщи – живеем в село Марково близо до Пловдив. Хубаво е, че клиентите от година на година стават по-обърнати към пчелния мед и продукти. Голяма част от тях не знаят как се прилагат тези пчелни вълшебства. Това е и нашата мисия – да ограмотим и да обърнем хората към тях.

Коя е най-трудната и най-приятната част във Вашата работа? 

Най-трудната е тази, която е свързана с физическо усилие – да се вдигат тежките корпуси, да се прави по-специален преглед. Всичко друго е удоволствие – да видиш плода на своя труд, от това, че си отгледал здрави семейства, работещи, кротки. Трудно е например, когато трябва да откриеш майката, за да направиш подмяна или отводки. Това изисква повече време и усилие. 

Какво сте запланували за в бъдеще?

Още по-дълбоко да навлизаме в тайнството на пчелите. Искаме да увеличим кошерите, за да бъдем по-свободни да работим със селекцията. Когато пчелините са на няколко места, е по-добрият вариант. Така, когато на единия пчелин стане проблем, можеш да разчиташ на другия. Затова трябва да разполагаш със съответния брой, към което и се стремим. 

Как се чувствате като дама в един доминиран от мъжете сектор?

Ние работим наравно с мъжете. Имаме предимство при пласирането на продукцията и при общуването с клиентите. Трябва да ги убедиш колко важни и полезни са пчелните продукти. Аз споделям опита си на майка и така хората ми се доверяват повече.

Какво бихте посъветвали младите фермери, които тепърва искат да се занимават с пчеларство?

Много добре да преценят с какъв кошер да тръгнат спрямо района, какви насаждения има там. Земеделският производител наоколо дали е достатъчно отговорен. Трябва да се преценят много фактори, преди да се тръгне и да се смята какви пари ще се вземат. Пчеларството е завладяващо. Много малко са тези, които, веднъж захванали се, се отказват. То е страст.