Виолета Крушкова е усмихнатото лице на млечна ферма „Златно руно“. До преди година участва на всякакви изложения, събори и фермерски фестивали из цялата страна, но пандемията отменя голяма част от тях. Тя обаче не се оплаква от липсата на реализация, напротив – марката е добре разпознаваема от ценителите на качествените и различните продукти.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Млякото идва от близо хиляда овце от породите Каракачанска, Сакарска, Аваси и Асаф. Тяхното свободно пасищно отглеждане е поверено в ръцете на нейните брат и баща, а ролята на Виолета е да преработи част от добитата суровина и да реализира готовата продукция.

Завършила е инженерна специалност в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Това обаче не й пречи да се преквалифицира в технолог, доказвайки максимата, че всичко се научава стига човек да има желание.

Как се захванахте с преработката на овче мляко?

През 2011 г. вече имахме мобилна мандра и започнах да правя проби. Познат от Троян ми показа технологията на сиренето и от там нататък се учих на принципа проба-грешка. Много литература изчетох. Когато имах нужда някой да ми подскаже нещо, се обръщах към моята приятелка Мина Варджиева. През годините експериментирах много.

Къде реализирате продукцията?

Зареждаме четири магазинчета в София и две в Пловдив, но основно продаваме по фермерските пазари. На място също реализираме – тук в село Брестник и горе, в местността „Баш мандра“, където пасат животните и минават много туристи. 

Виолета Крушкова: „Сами преработваме овчето мляко, защото от години го изкупуват на 1,10-1,20 лв./л, докато животът постоянно поскъпва.“

Какво Ви мотивира да продължавате напред?

Първо, човек трябва от нещо да се препитава. Второ, аз обичам работата си и я върша с любов. Много ми е интересно.

Какво Ви доставя по-голямо удоволствие – общуването с клиентите или работата в мандрата?

И двете, те вървят ръка за ръка. Това е идеята на Наредба 26 за директните продажби към крайния клиент – когато човек се интересува от нещо, ние да сме насреща и да му обясним. Да получим обратна връзка какво му харесва и ако има някакъв проблем, да го отстраним. 

Как се променят клиентите през годините?

Хората искат качествена храна и имат интерес към различното. Затова наред с натуралния овче кашкавал правя още такъв с манатарки, гъби шийтаке, маслини, трюфел, червена боровинка. Имаме и един кашкавал, който зрее в червено вино, както и дърпан кашкавал от краве мляко, който се меси на ръка. Когато излезеш на пазара, трябва да имаш разнообразие от стока, за да може повече хора да се спрат, да си харесат, да купят.

Каква е Вашата равносметка за изминалата 2020 г.?

Годината беше много различна за всички. Липсват ми участията по фестивали и контактите не само с клиентите, но и с колегите. Събирали сме се, обменяли сме опит. Много приятелства съм направила през всички тези години. Но в условията на пандемия ние тук, на село, може би сме по-добре от хората в града. Постоянно сме ангажирани с работа и нямаме много време да мислим за други неща. Просто сме откъснати от големия град по един или друг начин и сякаш промяната и сътресението не се усещат толкова много. 

Виолета Крушкова: „Когато човек е ангажиран с работа и го прави с желание, той не мисли за пандемията.“

Какво си пожелавате за 2021 г.?

Само здраве. Да сме здрави, да се обичаме, да си помагаме и лошото ще премине. Всички заедно ще преодолеем трудностите.