Можете да ги видите на изложения, панаири, събори, занаятчийски и друг тип пазари на производители, където радват клиентите с широка гама полезни продукти, добро отношение и ценни съвети. Това са Ваня и Пламен Пееви, развиващи фамилно пчеларство от 28 години и отдадени на това да предлагат високо качество за родния потребител.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Пчеларска ферма Пееви има пчелин от 160 кошера в красив средногорски район, а пред Агри.БГ нежната половина на семейството разказва за пчелните продукти на фермата и защо залага на директните продажби.

Пчеларството има много харизматичен облик. Какви обаче са радостите и мъките в него за вас като дългогодишни производители?

 

Най-много ме радва спокойствието в работата с пчелите, при кошерите се разтоварваш от напрежение. С това пчеларите сме облагодетелствани, защото докато се трудим, се зареждаме и терапевтираме. Самият въздух при кошерите е лечебен. Чувствам удовлетворение, положителен заряд и при общуването с клиенти, това също е една моя много любима част от бизнеса.

Работата на пчеларя не е лесна, както някои хора си мислят и изисква пълна отдаденост. Работим плътно от януари до ноември, а когато не е активният сезон, приготвяме инвентара. Сега например вадим пролетен прашец. Офанзивата е голяма. Прашецът все повече се търси от клиентите, той е страхотен източник на витамини и минерали. За родното пчеларство регулярен проблем е също ниската цена и вносният мед, който масово ни залива от други страни. Надявам се че това ще се промени във времето.

Вашата продукция се пласира предимно чрез директни продажби. Защо избрахте тази пазарна стратегия?

 

Предпочитам аз да си реализирам стоката, контактът с клиента е важен, това е природен продукт не фармацевтичен. Важно е да говориш с хората и на тях им е важно да получат повече подробности, съвети указания. 

Живият контакт е автентичност и така се трупа доверие. Ние имаме лоялни клиенти, които пак се връщат и ни търсят. Усеща се енергията в общуването, получаваме обратна връзка, оценка… Всичко това за нас е ценно, зарежда ни и ни мотивира да продължаваме да работим.

Освен чрез директни продажби пласираме продуктите си и в няколко малки магазинчета на местно ниво. Имали сме предложения за продажби на едро, дори за износ, но това е свързано с редица пречки, а и защо да не си реализираме меда в България, ние също имаме нужда от качествени продукти тук. Всъщност това е идеята, на която сме отдадени.

Разкажете ни малко повече за стопанството и продуктите Ви.

 

Ние живеем в Стара Загора, но кошерите (общо 160 броя) са в село Малко Дряново и село Найденово. В едното почти няма хора, природата е щедра, като цяло районът е чист от замърсявания, пчелите се чувстват добре. Ние сме от пчеларите, които следваме естествените закони на пчелите. Не сменяме принудително майките, оставяме си ги на самосмяна. След някоя друга година те сами решават да сменят майката. 

За разлика от човека, пчелата е пълен демократ.

Въпреки че са само на 5 км разстояние едно от друго, климатът в двете села е различен и съответно меда също. Имаме акациев мед, пролетен букет, горски билки, лавандулов мед, липов мед, магарешки бодил и понякога манов мед. Произвеждаме още пчелен прашец, млечице, правим и комбинации.

Имаме натурален имуностимулант – комбинация от прашец, пчелно млечице и прополис. Прополисът през последните години е много ценен от клиентите. Той е природен антибиотик, подходящ както за превенция така и за лечение. Добиваме и восък, от който създаваме различни фигури.

Как станахте пчелари и предавате ли уменията си на следващото поколение?

 

Може би ни е в кръвта. Моят чичо имаше кошери, а съпругът ми е съвсем тясно обвързан. Дядо му и прадядо му са имали около 250 – 300 кошера, при него е наследствено. Бизнесът е семеен, всеки участва с каквото може. Освен двамата със съпруга ми свекърва ми също помага, дъщерите ни преди доста се включваха, но сега имат свои ангажименти. Засега няма тенденции пряко да се насочат към пчеларството, но знае ли се - може някой внук във времето да прояви интерес.

В бъдеще виждате ли се пак при кошерите и какво си пожелавате?

 

Да, ние си обичаме пчелите и дейността, не мислим да се отказваме. Нека пчеличките да са живи и здрави, защото напоследък има много проблеми в пчелините на колеги. Слава Богу в нашия район почти не сме засегнати, гората ни щади. Пожелавам си да сме здрави и ние, да си ги гледаме.