Жената, която може да видите да вкарва трактора в шоурума на семейната фирма Сатнет, е Цеца Вангелова. Тя и съпругът ѝ са добре познати на българските земеделци, а фирмата им е една от най-изявените в бизнеса с агротехника у нас. Освен управлението на трактора, Цеца успешно се справя и с бизнес ангажиментите си, комуникацията с много хора и отглеждането на три деца. Въпреки че е бизнес дама, по-скоро ще я видите на терен в оживен разговор с клиенти и винаги усмихната, отколкото скрита зад някое тъмно стъкло. Мантрата, която следва, е положителната настройка и откритото общуване.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Агри.БГ ви представя открития разговор с Цеца Вангелова за бизнеса, живота и българското земеделие.

Казват, че зад всеки успял мъж стои по една жена. Вие стоите рамо до рамо с вашия съпруг Димитър. Кой е определящият фактор за това?

Такъв човек съм – активен. А, то и от мъжа зависи. Когато те вдъхновява, имаш желание да дадеш всичко от себе си.

Каква е Вашата роля в семейния бизнес със земеделска техника?

Занимавам се основно с документи, внос на стока, стратегии за реклама и генериране на идеи. Повечето решения ги взимаме заедно. Със съпруга ми изцяло се допълваме. Той е много креативен, идеен в перспектива, аз пък съм по-концентрирана и често го приземявам. Винаги се съветваме за важните решения, а текущите дейности вече сме ги разпределили и всеки си знае работата. Стигнали сме до пълен синхрон.

Очевидно синхронът е много важен и за семейство, и за бизнес. Тренира ли се той във времето или е въпрос на пасване с партньора?

Ние се познаваме, откакто бях на 15 години. Заедно учихме, бяхме студенти, започнахме и изградихме бизнеса си. Всичко в живота сме направили съвместно. Успешният ни бизнес е продукт точно на тази взаимност и споделеност. Семейството също.

Всичко сме изграждали с любов през годините.

Дамите в селското стопанство: Милена Горанова

Какво Ви вдъхновява в работата?

Най-вече предизвикателството. Нещо, което е трудно, ми харесва да го правя, а знаете, че конкуренцията в агротехническия бизнес у нас е голяма. Харесва ми, че вдигаме летвата постоянно. Вдъхновява ме и комуникацията с хората, обмяната на мнения и опит.

Обичам да общувам с различни хора, това ме обогатява. Когато сме на изложение и общувам с чужденци, получавам едно, а когато си говоря с българския фермер, се обогатявам с друго.

Комуникацията, обратната връзка е много полезна за бизнеса, но и за самия човек като личност. Всеки човек е уникален и всеки може да ти даде нещо от себе си, както и да получи от теб. Чувствам се добре, когато съм полезна на хората.

Колко важна е директната комуникация във Вашия бизнес?

Изключително важна. В земеделието хората търсят срещата очи в очи, реалното общуване и консултация. Те са интуитивни, истински хора, умеят, виждайки те, да те преценят.

Земеделецът не търси просто търговец, който да му продаде. Той иска и държи на откровена консултация, съвет как и кое да избере спрямо финансовата си възможност и специфични нужди.

Всеки клиент е различен, но има общи принципи. Ние работим заедно за по-добро и успешно българско земеделие.

Силна общност ли е земеделската у нас?

Да, ние работим заедно и дори повечето ни приятелства са от сектора. Много искам земеделската общност у нас да става все по-силна и с явни традиции. В другите държави има голяма поколенческа приемственост. Хората в бранша се познават, помагат си, отстояват заедно интересите си и земеделието се развива.

Ние сме още в начален етап. Надявам се всички сериозни земеделци да предадат изграденото и на наследниците си. Това е силата – приемственост и здрава общност. Дано повече млади хора със свежи идеи се включат в родното земеделие и да използваме целия потенциал, който имаме у нас, като една истинска аграрна държава. 

Дамите в селското стопанство: Елен Сабатини

Какво е нужно още на българското земеделие?

В Англия 98% от земеделието се извършва с техника. Надявам се в близко бъдеще условията у нас вече да са такива, че земеделците да имат възможност да си осигурят цялата нужна техника за по-оптимизирано и качествено производство. Проблемът е комплексен. Важни са политиките, пазара, условията, в които се извършва земеделието. Доброто управление на инвестициите от Европейския съюз и защитата на местната продукция биха вдъхнали повече увереност и дали повече възможности на родния земеделец.

Младите хора осъзнават, че за добра продукция са нужни инвестиции в техника. Те са креативни и държавата трябва да направи всичко възможно, за да ги задържи.

Като се заговорихме за гена и младите хора, включват ли се Вашите деца в семейния бизнес и как?

Ние имаме три деца – две дъщери и един син. Момичетата, които са по-големи, се включват в дейността най-активно през лятото, през останалото време също помагат. Синът ни е още малък, но и на него му е много интересно. За наследяване на бизнеса още не сме говорили, по-важно е те да се научат на отговорност, да се изградят като самостоятелни хора с позиции и мнение.

Много важно за нас като родители е да им дадем шанс да се сблъскат с трудностите на живота, да минат през свои битки. Това прави човек истински пълноценен, с каквото и да се занимава.

Децата ни имат афинитет към изкуството – музика и рисуване. И тримата свирят на пиано, а голямата дъщеря и на китара. По-малката пък композира и вече изпълнява седем свои песни. Нашите деца определено ни изненадват приятно. Не знам откъде са се появили в тях тези заложби? Аз пея, може би са го взели от мен...

Дамите в селското стопанство: Маргарита Найденова

Как успявате успешно да съчетавате бизнеса със семейните отговорности и отглеждането на три деца?

Мисля, че точно това, че имам три деца, ме направи по-силна, организирана, отговорна. Трябваше да ги гледам и да не спирам да работя. Реално не съм излизала в майчинство. Умението да организираш собственото си време много помага в управлението на бизнеса.

Според мен всичко е въпрос на възприятие. Ако приемеш, че нещата са много трудни, те наистина ще са. Когато намериш това, което искаш да бъдеш, да работиш и да му се наслаждаваш, всичко се подрежда успешно.

Опитът ми показва, че жените сме по-стриктни, по-отговорни от мъжете, но сме по-неуверени. Един мъж може със замах да реши нещо. За да се поддържа баланс, трябват и двете.

Земеделската техника е много внушителна. Вие самата харесвате ли големите машини?

О, да! Възхищавам им се истински. Аз не харесвам и малките автомобили - колкото по-голям, толкова по-добре. Първият път, в който подкарах трактор, беше даже без инструкции. Мъжът ми просто ми каза да го закарам до шоурума.

Тракторите си имат свое обаяние – големи, устойчиви, но и много маневрени. Наистина е различно изживяване да караш трактор.

Децата ни също много им се радват. Обожават да качват и свалят инвентари например.

Какво очаквате и подготвяте в бизнеса и живота?

Само хубави неща! Разбира се, искам да сме здрави, да съхраним каквото сме изградили и като семейство, и като бизнес. Погледът ни винаги е отправен напред, продължаваме да се развиваме, запазвайки доверието в нас. Аз мисля позитивно, винаги искам най-доброто и то се случва.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Сиана Тончева

Дамите в селското стопанство: Ели Шербан

Дамите в селското стопанство: Албена Тодорова