Трейси Хамилтън и съпругът й Мартин обработват общо 485 ха със зеленчуци на брега на залива Strangford Lough, в източната част на Северна Ирландия. Синовете им Ланс и Джак също работят във фамилната компания.
Какви култури отглеждате?
Във фермата се отглеждат различни зеленчуци, включително картофи, моркови, пащърнак, ряпа и зеле.
Кога започнахте да се занимавате с фермерство?
Семейство Хамилтън отглежда зеленчуци на тази земя още от 19-ти век. Съпругът ми от малък е на нивата. Аз се присъединих преди 20 години.
Правите интересен преход към готварството. Разкажете повече.
През 2003г. решихме да добавим стойност към продукцията си и така създадохме Mash Direct. Диверсифицирахме бизнеса и произвеждаме храна от зеленчуците си.
В началото правехме само картофено пюре - по рецепта на бабата на Маптин, после започнахме да използваме и други зеленчуци. Започнахме да продаваме на фермерския пазар в Белфаст.
Купихме ванове, брандирахме ги, за да ни разпознават хората и съвсем скоро подписахме първия си договор с търговци. Дори се наложи да назначим повече хора, защото ние не можехме да се справим с всичката работа. През 2006-а започнахме да предлагаме произведената от нас храна и в Шотландия.
Дори известният готвач Джейми Оливър посети фермата ни по време на кампанията си за здравословно хранене в училищата във Великобритания.
През 2015-а вече работехме по програма с местните училища.
Как произвеждате храната?
Основната иновация беше превръщането на фермата в специализирано предприятие за производство на храни, фокусирано върху готови ястия. Селекция от стари сортове зеленчуци се отглежда много внимателно, за да ги запазим и да придаваме на храната си специфичен и уникален вкус.
Оборудвали сме предприятието си така че да е близо до градините.
Реално минути делят зеленчуците от полето до чинията.
Храната ни не съдържа изкуствени добавки, консерванти и оцветители.