Той започва изречението, тя го довършва и обратното. Това са семейството земеделци от Ихтиманско Татяна Кирилова и Калин Миладинов. Намираме ги в Пловдив по време на разяснителна среща за правилата в новия програмен период и въпреки че във въздуха витае напрежение и притеснение, те са един усмихнат тандем. Когато имаш истински другар в живота, трудностите са само за да ги пребориш.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Перфектно се допълваме, винаги знаем какво мисли единият за другия и обратното”, казва с усмивка Татяна пред Агри.БГ и разказва своята история като жена земеделец. 

Разкажете ни за Вашето стопанство.

 

То се намира в землището на село Живково, община Ихтиман. Гледаме основно пшеница, слънчоглед и картоф на малко над 1000 дка площ. Калин се занимава със земеделие от 2001 г., а аз започнах през 2008 г. Стартирах с проект по „Млад фермер”. Все още прохождам, но ми е интересно и се старая да ставам все по-добра. 

Какво Ви накара да последвате съпруга си в земеделието?

 

Ами, нека има конкуренция, така е по-интересно (смее се). Шегувам се. В нашия район това е основен поминък. Когато започнах, бях с две малки деца, исках да имам повече възможност да се грижа за тях. Съпругът ми се занимаваше основно със земеделието, реших, че ползите ще са повече - хем ще му помагам, хем ще мога да съм покрай децата. С времето взе че ми хареса. 

Какво най-много Ви харесва и каква е Вашата роля в стопанството?

 

Прекрасно е, като виждаш как растат културите. Това ме мотивира да се боря за все по-добри резултати. Въпреки че моята роля е преди всичко административна, обичам живота на полето.

Аз се занимавам с бюрокрацията и бих казала съвсем отговорно, че това е сякаш и един от най-големите проблеми в земеделието. Трудно е да си фермер и да си ангажиран с толкова много документи. Основно аз се занимавам и с работната ръка, тъй като съм по-търпелива, Калин пък е експертът на полето.

Помагам и с машините, карам каквото мога. Съчетавам няколко дейности.

 

Как се справяте със задълженията си като фермер, майка, баба..? Остава ли Ви време за почивка и как я прекарвате?

 

Понякога е един омагьосан кръг наистина. Справяме се засега. Често се налага да пренебрегна едно за сметка на друго, най-често оставям себе си на заден план. Нещата се получават обаче, защото със съпруга ми взаимно се допълване, иначе не виждам как би се получило. 

Положили сте основите на фамилно стопанство, желаете ли децата Ви да продължат да го градят?

 

Децата (дъщеря и син) засега проявяват лек интерес. Само като погледнат бюрокрацията каква и колко е и се отказват. Имаме внуче на 2 годинки, то обича да прекарва време с нас и машините са му много интересни. Надяваме се да успеем да предадем в поколенията семейния бизнес. 

Предстои нов програмен период за земеделието. С какви нагласи го посрещате? Районът Ви е известен с картофопроизводството, но ще продължите ли да отглеждате културата предвид настоящите условия?

 

Като цяло има усещане за несигурност. Ние не смеем да рискуваме с инвестиции през новия програмен период засега. Ще изчакаме да видим как че се развият нещата и какви промени могат да бъдат направени. 

Картофите ни няма да са основна култура, ще ги оставим само за асортимент в стопанството. Себестойността им поскъпна много – торове, препарати.., а и водата за напояване е сериозен проблем при нас, тъй като ние сме към „Напоителни системи”. Вдигнаха ни и прага за самоосигуряване, а облекчения никакви няма. Трудностите са редица. Не се отказваме, но и мислим засега просто да продължим да се прехранваме със земеделието без големи планове и очаквания.