Стамена говори точно, ясно, енергично. Но не само това ни харесва в нея. Тя е една от малкото българи, която умее до съвършенство да прави моцарела, страчатела и бурата по оригинална италианска рецепта, но с българско мляко. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

На няколко пъти говори с благодарност за собствениците на Rozino Organic Farm в Карловско, които са й дали шанс да се потопи в дебрите на животновъдството и да стане успешен технолог в производството на млечни продукти. Все пак не всеки ден се среща такава връзка с работодател.

А още по-интересното е, че Стамена може да се похвали с богата практика на терен, но въпреки това в момента учи за зооинженер в Аграрния университет в Пловдив. Тя е идеалният пример за млад човек, който не се бои от трудностите, иска да надгражда и вижда бъдещето си с животните и занапред – адмирации!

От кога работите в Rozino Organic Farm?

Заедно сме от 7 години, но мандрата към фермата започна да функционира преди 3 години. През февруари 2019 г. купихме 30 крави от породата Джерсей от Дания. Сега стадото ни наброява 67 бройки. Имаме и 66 биволи Българска мурра. 

Как минава денят Ви обикновено?

Започвам в 6 часа. Следя здравословното състояние на всички животни. Преди доене проверявам дали инсталациите са почистени добре и дали животните са в добро състояние – за мастити, травми от вечерта. Наблюдавам добиването на млякото, след което влизам в мандрата и започваме преработка. Подготвям доставките. Ако има разгонено животно, го осеменявам изкуствено. Отделно поръчвам храна за животните, консумативи за мандрата. С времето се свиква и става рутина.

Коя е най-приятната част от работата?

Когато съм осеменила едно животно и го отеля, с телето всичко е наред и майката прави хубаво виме – усещането е незабравимо. А в преработката когато един продукт се получи добре и собственици го одобрят за производство – това също ми носи удовлетворение.

Има ли все пак трудни моменти?

Разбира се, като навсякъде другаде. Ако не бяха собствениците на фермата да ме мотивират да пробвам различни неща, аз нямаше да мога сега толкова много. Нямаше да съм учила никое от тези неща, които знам в момента. Важно е да има трудности, за да може човек да се развива.

Кой млечен продукт Ви е най-интересен като производство?

Гордея се с нашите моцарела, бурата, страчатела. Отстрани може да изглежда лесно, но всъщност е много трудно. Човек трябва да си познава млякото, да го тества и да знае кога е готово за преработка. Всеки ден то е с различна плътност. Не се отклонява в големи проценти, но все пак съставът варира и по този начин се променя технологичната обработка и крайната продукция.

Какво усещане Ви носи грижата за животните?

Предпочитам да работя повече с животни отколкото с хора. Те усещат кой ги обича и се грижи за тях. Радват ти се, когато влезеш при тях. Докато при хората не е точно така. Отплащат ти се. Ако не те харесват, няма да ти пуснат мляко и няма да имаш продукция след това.

Какво искате да постигнете за в бъдеще?

На първо място, стабилност и качество на продукцията. Искам да разпространяваме нашите млечни продукти на много места. Повече хора да се докоснат до тях, защото са истински. Искам нашите продукти да са толкова известни, че като чуе някой Розино, да знае, че става дума за уникални продукти, които няма как да ги намерят на друго място.