Росица Телкеджийска израства в семейство на агроном. Със земеделие се занимава от над 10 години. В момента тя стопанисва 160 дка, като отглежда над 30 вида зеленчуци, биологично производство. Стопанството й се намира в землището на град Кресна и в землището на село Струмяни.
 
 
- Защо решихте да се занимавате със земеделие?
- Майка ми е агроном, аз просто поех по нейния път. Никой не ме е насивал, земеделието ми харесва. Върша работата си с любов и съм доволна от резултата. В момента отглеждам над 30 вида зеленчуци, сред които домат, краставица, моркови, зеле, пащърнак, репички, различни видове подправки и много друго. Стопанството ми е голямо 160 дка, като 10 дка са оранжериите, другите ни култури са навън. 
 
- Каква е Вашата работа в семейното стопанство?
- Аз се занимавам с много неща. Организирам производството, отглеждането и изнасянето на разсадите. Ние сами си ги произвеждаме. Управлявам контрола върху културите; организирам брането, продажбите, пакетирането и експедирането на продукцията. Аз съм човекът, който се занимава с доволните и съответно с недоволните клиенти. Единственото, за което не отговарям е поддръжката на техниката. 
 
- Какво Ви амбицира?
- Амбицират ме доволните клиенти. Тяхната обратна връзка и работата в земеделието. Въпреки че работим с големите вериги, ние продаваме и директно на клиентите си. Те ни познават, работим с тях от години. Амбицира ме тяхното одобрение и похвала за хубавата продукция. 
 
- Кое е най-трудното в работата Ви?
- Няма нищо, което да е лесно. Всичко изисква усилие. Например, ние гледаме и билки, но това е защото аз готвя вкъщи с тях. Веригите не искат да ги вземат, защото бързо увяхват, трудно се поддържат, а и много малко хора се интересуват и реално употребяват. Оказва се, че пазарът на билките е много разпространен навсякъде, но не и у нас. Това те демотивира до някаква степен. Трудно е да лавираш.
 
- А най-лесното?
- Както казах няма нищо лесно. Най-лесно ми е да се радвам на това, което правя.
 
- Как виждате бъдещето на сектора?
- Трудно. Това, което виждам в момента, а и смятам, че ще се запази като тенденция е убиването на т.нар сергийни или директни продажби. Проблемът на пазара е, че той е изяден от големите вериги, които пък се подиграват с производителите. Не мисля, че това ще се промени за в бъдеще, което прави нашето оцеляване много по-трудно.