Срещаме Росица Перчемлиева на фермерския пазар, където пленява потребители с уникални млечни продукти от собствена мандра и ферма „Сакар Екстра Милк“. Разказва, че ако преди четири години някой я бе питал дали ще стане животновъд, никога не би си представяла, че именно това ще се превърне в нейната любов и страст.  

Съпругът ми, Николай, ме запали към животните и мога да кажа, че преди четири години не бях виждала крава отблизо. Преди фермата имахме земя, която обработвахме, но беше на различни места и беше много трудоемко. Когато видяхме мястото за фермата, той се влюби в него, защото беше точно до реката. Водата беше основният фактор. Така започнахме. Съпругът ми отиде в Дания сам, избра животните сам. Той беше влюбен в тази порода – „Джерсей“ от много години и това беше една мечта, която се сбъдна“, разказа за Агри.БГ Росица. 

Правят старт на животновъдната си ферма в най-трудните времена и признава, че не съжалява. 

В най-трудните времена го решихме, защото знаехме, че ще дойде моментът, в който хората ще искат да ядат истински продукти“, допълва фермерката, която преди това практикува професията си на компютърен инженер. 
В другата ми професия нямаше сърце. Просто не беше моето. Това беше решение в младите години, когато човек не е много ориентиран“, споделя Росица. 

Само субсидии не стигат. Трябват и пазари

Стадото им стартира с 80 животни, днес в оборите в свиленградското село Момково се отглеждат 300 млечни крави. От 1 февруари отваря врати и собствената им мандра, с която затварят цикъла на производство на уникално мляко, от което сами правят млечни продукти по традиционни рецепти. На пазара от мандрата излизат сирене, масло, кашкавал, различни видове катък, извара и др.

Отглеждаме кравите като произвеждаме и храната за тях. Произвеждаме голяма част от фуражи от грубите фуражи. Имаме 300-400 дка собствена земя и около 1000 дка наета площ. Имаме и биологични пасища. Това, което се стремим, е да произведем натурални млечни продукти, които са с автентичен вкус като едно време, по традиционни рецепти, без никакви добавки, като сухо мляко и палмова мазнина“ допълва стопанката. 

Плановете на Росица и Николай включват разрастване на стадото до около 400 дойни животни, но да се запази бутиковия вкус и традиции в производството на продуктите. 

В момента имаме нов обор, в който подрастват теленца, които ще бъдат позиционирани там. Там мислим да изпробваме новите технологии, като робот за доене. Досега бяхме с доилна зала в основната ферма. Доволни сме от този метод, но искаме да пробваме и нов вид, така че новият ни обор най-вероятно ще бъде с такова оборудване. Фермата се занимава и с репродукция - продаваме и телета и юници с чиста кръв“, разказва управителката на фермата от Момково. 

Разчита на екип от близо 25 човека, но семейството не пропуска ден, в който да не се грижи за животните в оборите.

Майка на три дъщери, Росица Перчемлиева споделя, че се надява и те да се включват в семейния бизнес. 

Животновъдството трябва да се работи със сърце. Това е професия, която не може днес просто да не отидеш там. Това е начин на живот. Във фермата трябва да се работи с желание. Там не може да се работи по принуда или по наследство. Там просто трябва да обичаш животните, да обичаш това, което правиш, защото е толкова трудоемко, че ако човек не го обича и не го харесва, няма да можеш да се справи и ще му тежи“, категорична е Росица Перчемлиева. 


 

Подкрепете независимата журналистика