Срещаме Росица Перчемлиева на фермерския пазар, където пленява потребители с уникални млечни продукти от собствена мандра и ферма „Сакар Екстра Милк“. Разказва, че ако преди четири години някой я бе питал дали ще стане животновъд, никога не би си представяла, че именно това ще се превърне в нейната любов и страст.
„Съпругът ми, Николай, ме запали към животните и мога да кажа, че преди четири години не бях виждала крава отблизо. Преди фермата имахме земя, която обработвахме, но беше на различни места и беше много трудоемко. Когато видяхме мястото за фермата, той се влюби в него, защото беше точно до реката. Водата беше основният фактор. Така започнахме. Съпругът ми отиде в Дания сам, избра животните сам. Той беше влюбен в тази порода – „Джерсей“ от много години и това беше една мечта, която се сбъдна“, разказа за Агри.БГ Росица.
Правят старт на животновъдната си ферма в най-трудните времена и признава, че не съжалява.
В най-трудните времена го решихме, защото знаехме, че ще дойде моментът, в който хората ще искат да ядат истински продукти“, допълва фермерката, която преди това практикува професията си на компютърен инженер.
„В другата ми професия нямаше сърце. Просто не беше моето. Това беше решение в младите години, когато човек не е много ориентиран“, споделя Росица.
Само субсидии не стигат. Трябват и пазари
Стадото им стартира с 80 животни, днес в оборите в свиленградското село Момково се отглеждат 300 млечни крави. От 1 февруари отваря врати и собствената им мандра, с която затварят цикъла на производство на уникално мляко, от което сами правят млечни продукти по традиционни рецепти. На пазара от мандрата излизат сирене, масло, кашкавал, различни видове катък, извара и др.
„ Отглеждаме кравите като произвеждаме и храната за тях. Произвеждаме голяма част от фуражи от грубите фуражи. Имаме 300-400 дка собствена земя и около 1000 дка наета площ. Имаме и биологични пасища. Това, което се стремим, е да произведем натурални млечни продукти, които са с автентичен вкус като едно време, по традиционни рецепти, без никакви добавки, като сухо мляко и палмова мазнина“ допълва стопанката.
Плановете на Росица и Николай включват разрастване на стадото до около 400 дойни животни, но да се запази бутиковия вкус и традиции в производството на продуктите.
„В момента имаме нов обор, в който подрастват теленца, които ще бъдат позиционирани там. Там мислим да изпробваме новите технологии, като робот за доене. Досега бяхме с доилна зала в основната ферма. Доволни сме от този метод, но искаме да пробваме и нов вид, така че новият ни обор най-вероятно ще бъде с такова оборудване. Фермата се занимава и с репродукция - продаваме и телета и юници с чиста кръв“, разказва управителката на фермата от Момково.
Разчита на екип от близо 25 човека, но семейството не пропуска ден, в който да не се грижи за животните в оборите.
Майка на три дъщери, Росица Перчемлиева споделя, че се надява и те да се включват в семейния бизнес.
„Животновъдството трябва да се работи със сърце. Това е професия, която не може днес просто да не отидеш там. Това е начин на живот. Във фермата трябва да се работи с желание. Там не може да се работи по принуда или по наследство. Там просто трябва да обичаш животните, да обичаш това, което правиш, защото е толкова трудоемко, че ако човек не го обича и не го харесва, няма да можеш да се справи и ще му тежи“, категорична е Росица Перчемлиева.
