Още от дете градината беше моя страст и в ранни години започнах да отглеждам зеленчуци, а след това реших, че това ще бъде моята професия. Кандидатствах в университета, приеха ме и станах агроном. 

Дамите в селското стопанство: Рени Тодорова


Така се представя на кратко Невена Петрова, която в момента е зам.-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. И уточнява с гордост и усмивка произхода си – „Шопкиня съм от село Желява. Живея там, от там сме аз и съпругът ми, там са и родителите ни“. 

Зад гърба си обаче има сериозна кариера. „В професионален план съм изключително щастлив човек, защото веднага след завършването започнах работа като агроном. Реално превърнах моето хоби в работа“, уточнява тя.

Трудовата си кариера е стартирала в частния сектор, където няколко години се е занимавала с препарати за растителна защита. След това е продължила отново с ПРЗ, но в държавните структури.

Ръководила е дирекция в Българска агенция по безопасност на храните, където е отговаряла за регистрацията и контрола на продукти за растителна защита и торове, работила е и в Министерство на земеделието в същата сфера и от 2016 г. е част от екипа на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, където от две години заема и позицията на зам.-директор. 

„В държавния сектор има много правила, с които всеки трябва да се съобразяваме, но на мен много ми помогна, че реално познавам тънкостите на професията както от страна на бизнеса, така и от страна на администрацията“, разказва Петрова. 

Наблюденията ѝ сочат, че в употребата на пестициди се налагат много правила, с които трябва да се съобразяват както държавните структури, така и самите земеделски производители.

„Много продукти, които бяха широко познати и фермерите ги приемаха едва ли не за панацея, в последствие бяха забранени и то с право, защото има изследвания, които показват, че не могат да бъдат безопасни и в резултат на това са спрени“, споделя още експертът. 

Според нея за фермерите е все по-трудно на фона на климатичните промени, особено в борбата с болестите и неприятелите. „Ако едно време се е говорило за едно превантивно пръскане, вече третиранията са абсолютно прицелни. Само когато има проблеми или се очаква да настъпят се използват пестициди, но спектърът им е силно редуциран от европейските забрани“, уточни Петрова. 

Макар и с доста успешна кариера, Невена не планува да продължи в европейските структури в нейната област, като Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и е категорична, че ще си остане тук в България.

Свободното време тя прекарва със семейството си и се занимава със своето хоби. „Моето семейство яде предимно домашна храна, сами отглеждаме голяма част от нещата, които консумираме. Също така се изхранваме с месо от лов, като по този начин се храним здравословно, въпреки че не успявам да произвеждам всичко сама. Нямам за съжаление възможност да отглеждам животни“, разказва младата дама. 

Преди 6 години тя избрала да последва съпругът си, който е запален ловджия и също сложила пушка на рамо. Сега членува в ловната дружинка на село Желява, която ловува под връх Мургаш
В момента в градината на Невена Петрова има спанак, репички, лук, картофи, домати, краставици, тиквички, пипер и всички подправки. 

За другите неща тя разчита на местни производители на храна, а когато има възможност си купува мляко от животновъди и сама прави сирене. 

Нейният съвет: Преди да седнат на трапезата българите да помислят с какво се хранят. Това трябва да е прясна храна, а най-добре е да е купувана от локални производители, а не да е вносна, стояла по касетките няколко седмици. Не трябва да се забравя, че през този период се използват препарати, които да я запазят „свежа“. 
 

Подкрепете независимата журналистика