В пчелна ферма "Салчеви" се пазят традициите от предците, но се въвеждат и нови технологии в производството на уникални пчелни продукти. Нели Салчева е майката в четиричленното семейство, в което всеки допринася за изграждането на устойчив фамилен бизнес. За нея най-щастливото време е прекараното с внуците и с пчелите, а любовта и хармонията в семейството са вложена и в крайните продукти от фермата, които са творчески създадени, с оригинален дизайн и истински вкус.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

За изграждането на семеен бизнес в пчеларството разказва пред Агри.БГ Нели Салчева.

Как започна историята на семейната Ви пчелна ферма?

 

Ние изграждаме потомствено пчеларство. Моят свекър е бил пчелар, съпругът ми е пчелар от повече от 20 години, аз - от 10 години, дъщеря ни Гергана - от 7 години. Със съпруга ми завършихме ветеринарна медицина в Стара Загора. Пчеларството дойде естествено при нас. Известно време аз пробвах и други дейности, но решихме да изградим професионално семейно пчеларство и го направихме. Увеличихме броя на пчелите на 300. 

Създадохме пчелин “Чардака” в село Строево, до река Пясъчник и земеделските поля на община Марица и пчелин “Бяла река“ в село Пролом  - между Средна Гора и Стара планина, далеч от атмосферните замърсители. Практикуваме и подвижното пчеларство, като пренасяме кошери в други екологично чисти местности - в Калоферския Балкан и в село Драгомир.

Какво произвеждате?

 

В началото добивахме само мед, после пчелен прашец, млечице, прополис… Днес имаме всички пчелни продукти, които могат да се добият от пчелите без пчелна отрова. Различните локации на пчелините ни дават възможност да изваждаме различни видове мед, като се стараем да ги отделим един от друг, да не е само букет. Произвеждаме мед от кориандър, лавандула, акация, манов мед, горски букет, магарешки бодил и други. Имаме и козметика от пчелни продукти.

Освен това създавате дизайнерски изделия. Разкажете ни малко повече за тях.

 

Ние пазим традициите, но имаме хъс за постоянно развитие. Човек се учи цял живот, винаги има нещо ново, което можеш да създадеш. Сега правим здравословни блокчета с микс от сушени плодове и ядки, какао и 100% пчелен мед без никаква добавена захар в тях. Изработваме и свещи в нестандартни форми.

Опитваме се да въвеждаме нови неща на пазара, но държавата не помага за това. Всичко трябва да се случва по трудния начин. Много е трудно един малък производител да може да стигне до своите клиенти, да се вижда от повече хора.

А къде е Вашият пазар?

 

Четири пъти в годината участваме на изложението в Пловдив до Джумаята. Това е единственото място, на което имаме директен физически контакт с клиентите. Там имаме възможност да разгърнем въображението си и да предоставим не само полезни, но и красиви продукти. Това всъщност е идеята и на тези изложения.

Опитваме се да покажем на хората, че пчелните продукти имат много приложения, като се започне от полезните за организма и се стигне до полезните за душата. 

Това благородно същество - пчелата, е полезно дори след смъртта си. Например подморът (пчелите през лятото непрекъснато умират горе-долу през 40 дни) се събира и се изсушава, смила се на прах и се влага в мехлеми. Има лечебни свойства. От раждането до след смъртта си пчелата е полезна за човек.

Освен на изложенията потребителите се свързват с нас телефон или във фейсбук. Правим доставки на територията на Пловдив, работим и с куриерските фирми за доставки в страната. В няколко местни магазина също продаваме продукция, предимно мед. 

Как успявате да организирате процесите във фермата? Кой каква роля изпълнява?

 

Всички се включваме. Ваньо - съпругът ми, и аз обичаме най-вече работата в пчелините. Самият въздух там е наситен с феромоните на пчелите, което действа много благодатно на настроението и самочувствието. Като приказка е. Отиваш в пчелина, затваряш вратата и влизаш в света на пчелите, живееш с техните проблеми, радваш се на техните постижения, които са плод и на твоя труд. 

Децата ни също активно участват. Гергана се включва във всички дейности –отглеждане на пчелите, вадене на мед, прашец, занимава се и със социалните мрежи, с декорацията, дистрибуцията… За всичко можем да разчитаме на нея. Другата ни дъщеря, Мария, живее в Германия, но също се интересува от пчелните продукти и работи в посока да намери чужди пазари за продукцията ни.

На прага на активния сезон каква година очаквате и какво е актуалното в пчелините Ви?

 

В момента развиваме семейства. Първата ни паша на основния пчелин е рапица. Медът от нея не го вадим, оставяме го на пчелите, който им служи за старт. Подготвяме пчелините в Калоферския балкан и в Драгомир за първата паша, която ще бъде акация. В Калоферския балкан и Средна гора медът е с най-висок процент акация, почти прозрачен. В момента тече профилактика, едновременно се подготвяме и за изложението в Пловдив.

Очакваме добри резултати и тази година. При нас смъртността е в границите на нормалното, до максимум 20%, което дължим на много труд, познания, грижи и профилактика на пчелите. 

Естествено, и ние сме застрашени, както всички останали пчелари, от пръскания с пестициди и не добро отношение към пчелите от някои земеделци. Преди три години ни напръскаха летящата пчела, успяхме да я възстановим, но не извадихме мед. 
Подходихме с добро, почнахме да говорим с този земеделец, с онзи арендатор
, буквално се молехме, когато пръскат да ни се обаждат, за да си ги затворим. Засега нещата вървят добре по отношение на здравословното състояние на пчелите.

От работа остава ли Ви време за Вас и как обичате да го прекарвате?

 

Остава ни малко свободно време през зимата. Имаме две страхотни внучета, които много ме радват и с тях обичам да прекарвам свободното си време. 

Какво още планувате?

 

Все повече да заложим на уникален, бутиков краен продукт. Плануваме за всеки празник да приготвяме нещо тематично и специално. Наблягаме сега на свещите, но не само. Искаме да разширим и пространството си за работа. Имаме много нови идеи и ни се твори само да сме здрави, и ние, и пчелите.