Тя е тънка и крехка като тополчица, но обича трудното селско стопанство и отдавна се занимава със земеделие. За Наджие Нихат естественият път на развитие е да продължи да работи в този отрасъл. От съвсем малка е била на полето с родителите си. Първите ѝ детски спомени са от прибирането на чесън, пипер и фасул.
Четете още: Дамите в селското стопанство: Дарина Ташкова-Георгиева
Сега Наджие е земеделски производител също като баща си и брат си, който е аграрен инженер, специализирал „Биологично земеделие“. Завършила е „Растителна защита“ в Шуменския университет, по тази специалност е не само бакалавърската, но и магистърската ѝ степен.
Тя е агрономът не само в стопанството, в което работят със съпруга й Хюсеин, но и в стопанствата на баща си и брат си. Следи за болести и неприятели, определя препаратите, с които ще се пръска при необходимост.
Съпругът й също се занимава изцяло със земеделие, въпреки че е дипломиран IT специалист. Завършил е „Системно програмиране“, но и на него земеделието вече му харесва много.
Наджие и Хюсеин отглеждат заедно орехи, сливи, череши, домати, краставици, пипер и тютюн. Полските краставици са любимата ѝ култура.
Макар двамата млади да са отдадени изцяло на работата в полето, за да върви бизнеса, неизбежно са налага да наемат и външни работници, което е едно от големите предизвикателства.
През тази година късните пролетни студове не са пощадили овошките, в градините има 100% измръзване на черешите. Минали са вече две проверки, стопаните имат протокол и очакват да бъдат компенсирани.
В добри години пазарът не ги затруднява, защото качеството на продукцията им е известно. Търговци от Русе, Разград и цяла Североизточна България идват на място в село Брестовене, за да купуват плодове и зеленчуци.
През тази пролет добра реализация е имало основно на ягоди. Чест от тях са полски, а другата – оранжерийни.
Наджие се чувства добре на село, обича да живее там и се радва, че и малката й дъщеря има интерес към земеделската работа и иска да помага още отсега.
Биологичното земеделие е следващата страст на Наджие Нихат, но изчаква малко да порасне детето. Сега работи по 8 часа на полето или в оранжерията, но както често се случва в селското стопанство, денят се разтегля доста. Началото често е в 5:45 часа, а краят – различно. През зимата също има работа – тогава всеки ден се балира тютюна.
Наджие има и контейнери за отглеждане на микрозеленчуци и разсад, но едва ли ще спре само с това, макар на пръв поглед да е тиха и срамежлива. Тя е от малкото светли доказателства, че бъдещето на земеделието е в ръцете на младите.
