Габровското село Врабците е приютило млечната ферма на семейство Скакалови вече няколко десетилетия. Началото поставя бащата Христо, който започва през 1996 г. със само 6 шест крави. Днес животните са вече 20 от породите Черношарено говедо и Симентал. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Дълги години семейството продава млякото на безценица, докато не решава да го преработва със собствена минимандра. Днес млечните продукти са добре познати на фермерския пазар в Габрово, както и имат своите редовни клиенти от място.

Животните се отглеждат свободно в естествената им среда, във високопланинските пасища на Стара планина. За Скакалови земеделието не е само бизнес, а е хоби което им дава възможност да видят красотата на природата. А най-хубавото тепърва предстои, защото фермата има млада надежда в лицето на дъщерята Надежда.

Вие сте едва на 22 години и учите във Варна. Мислите ли някой ден да се завърнете на село и да продължите започнатото от баща Ви?

Да, определено ще се завърна тук и ще продължа семейния бизнес. Преди години не мислех точно така, защото за жена е много трудно. Работна ръка трудно се намира. Не всеки иска да работи тази професия. Но след време реших, че трябва да продължа всичко, вложено досега от моите родители. Надявам се това да бъда успешна.

Завършвате „Счетоводство и одит“ във Варненския университет. Как ще Ви помогне образованието в семейната ферма?

Надявам с управлението на разходите и отчитане на документацията, която не е никак малко.

Кой е най-ценният съвет, който сте получили от баща си?

Той винаги ми казва да не се отказвам, нещата стават бавно и постепенно.

Кое надделява във фермата – новаторското мислене на младото поколение или изпитаните традиции?

И двете са на равни позиции. Определено има нужда от новаторски умения и модернизация, но същевременно се опитваме да запазим българското и да продължим обичаите на страната ни.

От гледната точка на млад човек в каква посока трябва да се развива едно малко семейно стопанство като Вашето?

Само напред и нагоре. Всеки трябва да работи това, което му харесва. Ако на човек не му се занимава с животновъдство, колкото и да го натискаме, той не е полезен в тази област. Трябва да го искаш отвътре.

Какви са бъдещите Ви планове?

Наскоро направихме втора част на обора. Мислим да го разширим още, но всичко опира до инвестиции. Пожелавам си да изкараме предстоящите празници с близките си и да бъдем щастливи въпреки пандемията. Надявам се много скоро това да приключи и всичко да продължи както преди.