Не са малко случаите, когато си учил за едно, но любовта те води в съвсем друга посока. Такъв е и случаят при Моника, която благодарение на запознанството си със земеделския производител Иван Петров се посвещава на семейното стопанство. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Съпругът й започва с лавандула преди 12 години, като преди това е отглеждал домати, краставици, тикви, орехи, дини. Сега семейство Петрови се грижат за общо 42 дка в землището на село Преспа, община Балчик, и на Генерал Тошево. Имат и разсадник, където правят резници от своите маточни насаждения. 

Наред с производството на разсад двамата млади са се фокусирали върху преработката, като влагат етеричното масло от лавандула в полезни за здравето продукти. Отскоро имат и дъщеричка, за която се грижат с много любов, също като красивата и ароматна култура, която отглеждат.

Какъв е Вашият опит в земеделието?

 

Завърших „История“ и „Право“ във Великотърновския университет и се бях насочила в тази сфера. Но откакто се запознах със съпруга ми преди пет години, се посветих на земеделието. Той се занимава с почвените обработки и добиването на маслото, докато аз участвам главно в създаването на продуктите и реализацията им. 

Сами ли преработвате лавандулата? 

 

Сключили сме договор с лаборатория във Варна, където бутилираме и приготвяме различни продукти. Предлагаме чисто етерично масло от лавандула в различни разфасовки, лавандулова вода, натурален сапун с различни масла. Имаме и дезинфекциращ спрей, който благодарение на маслото от лавандула предпазва ръцете от изсушаване. Продаваме също торбички със сушен цвят и коренчета в чашки, готови за пресаждане.

Къде клиентите могат да Ви намерят?

 

Основните ни пазари са Варна, Балчик и Добрич. Всяка седмица ходим на фермерски пазари там, организирани от кооператив. Когато имаме възможност, се включваме и на някой по-голям национален събор, като този на овцевъдите до Велико Търново. Ходим още в София, Пловдив, Шумен. Отскоро отворихме малък фирмен магазин в центъра на Варна. Продаваме и по Интернет, като в момента си правим нов онлайн магазин.

Какво в работата Ви доставя най-голямо удоволствие?

 

Начинът на разпространяване на продуктите и личният контакт с клиентите, сред които има и кинезитерапевти. Невероятно усещане е, когато клиент се върне при нас или се появи нов, който ми каже: „Мой познат ви препоръча, защото вашето масло е наистина качествено“. Пътуванията също ми доставят удоволствие – когато участваме на нов пазар или събор. Така покрай работата виждаме различни хора и места. 

Кое женско качество Ви помага в един доминиран от мъжете сектор?

 

Може би усетът за развитие. Мъжете се фокусират върху цялостната производствена дейност, докато жените виждаме нещата в детайли. 

В каква посока искате да се развивате?

 

Засега не планираме разрастване на площите, а по-скоро нови продукти и участие на повече места. Хората идват на фермерските пазари, за да се запознаят лично с производителите. Затова държим лично да се срещаме с тях, за да може да им обясним ползите, да знаят какво купуват и защо.