Мелиха Айретлик управлява една от най-успешните фирми за агротехника у нас - АГРОТРОН-М. Ученическите си години прекарва в Германия, завършила е немска филология, а сега е семейна, с две деца и успешен бизнес в България. За себе си казва, че е щастлива, защото има всичко, за което е мечтала.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Как решихте да се занимавате с агробизнес?
Всичко стана случайно. Моят съпруг се занимаваше с продажба на селскостопанска техника, внос от Германия. След като приключих с висшето си образование, реших да се присъединя към семейния бизнес, за да му помагам. Първоначално изпитвах несигурност, но имах огромно желание да се науча и с течение на времето придобих увереност и обикнах работата си. Сега ръководя със страст и ентусиазъм бизнеса ни. 

Какви са предимствата и къде са трудностите при управлението на семеен бизнес?
Много усилия и упоритост ни костваше, за да стигнем дотук. Когато работиш за себе си и семейния бизнес, си отдаден не на 100%, а на 1000%. Изключително привързан си към това, което правиш. Въпреки че можеш сам да контролираш кога, колко и къде да работиш, отговорността е още по-голяма и не можеш с лека ръка да махнеш и да загърбиш бизнес, който си градил толкова години. Необходимо е също така да си компетентен в много теми, свързани с бизнес процесите в организацията - човешки ресурси, администрация, финанси, счетоводство, продажби, маркетинг и т.н. Научаваш се да имаш цялостен поглед върху бизнеса си и да намираш възможно най-добрите бизнес решения. 

Предимствата на собствения бизнес, от своя страна, са, че имаш пълна свобода на личността и не си поставен в чужди рамки и изисквания, определяш сам интензитета на работата си и разполагаш с времето си. Имаш възможност да взимаш самостоятелни решения и да правиш това, което искаш и обичаш. Това е много ключов момент. Смятам, че така човек е много по-ефективен и има по-голяма мотивация да реши бързо даден проблем. 

А какъв тип шеф сте и коя женска Ваша черта е особено полезна в ръководната дейност?
Както в личен, така и в професионален план смятам, че съм балансиран и добре обмислящ своите действия човек. Мисля, че силните черти на жената в бизнеса са балансът и анализът. Докато мъжете са по-импулсивни и честолюбиви, жените са по-аналитични. Ние се опитваме да стигнем до първоизточника на проблема, за да го отстраним и да подобрим бизнес процесите. Това е правилният начин да се осигури качеството и да се предотвратят бъдещи по-големи проблеми. Жените обичат да разговарят и да водят диалог. Когато във фирмата имаме разногласия и проблеми, сядаме и разговаряме, за да вземем най-правилното решение.

Кой има превес в решенията за семейния бизнес?
Синхронизирали сме се и сме се научили много добре кой в какво е най-добър и за какво да отговаря. Трима сме във фирмата - аз, брат ми и мъжът ми, всеки си знае отрасъла. Аз например мога да дам мнение, но не се меся в сервиза - там оперират мъжете, там е тяхната сила.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата Ви?
Има много предизвикателства от различен характер. Преди да натрупам опит ги разглеждах като проблем, но с времето се научих, че, когато си изправен пред дадена задача, колкото и да е сложна, тя трябва да се реши и да не се отлага! Започваш да търсиш пътя и начина за решаване - понякога е трудно, вълнуващо, напрегнато, може и да сгрешиш. Но в един момент всяка задача си има решение, а когато откриеш формулата, вече е лесно и се превръща даже в рутина. Ако няма предизвикателства, това за мен би означавало застой. Аз неотлъчно следвам мотото си “напред, напред и само напред”.

За какво не Ви остава време?
Време никога не остава, ако сам не си го намериш. Ако правилно организираш своите задачите, можеш да работиш по 14-16 часа на ден и отново да си пълноценен за другите неща в живота си. Липсата на време е оправдание. Време има, стига да не си го губиш и да постигнеш баланс между дейностите. За себе си мога да кажа, че така организирам ежедневието си, че не пренебрегвам важните неща в живота - децата, семейството, себе си като жена и почивката. Времето за почивка също е много важно. Когато съм отпочинала и бодра, това неминуемо се отразява върху продуктивността ми на работното място и генерирането на повече идеи. 

Като заговорихме за семейството и децата... Те проявяват ли интерес към семейния бизнес? Желаете ли да продължат с започнатото от Вас?
Децата ни са още малки и тепърва ще намерят пътя в живота си. Проявяват интерес, разбира се, към семейната фирма, но в момента ги влекат още много други неща, което е нормално. Не искам да ги обременявам с това, което ние правим. Искам те да открият своите таланти, какво ги интересува, в кое ще са най-добри, изобщо - своето призвание в живота, а не непременно да са като нас. Мисля, че така е справедливо. Ние сме едно семейство, но всеки трябва да избере това, което му е на сърцето, и това, което го прави щастлив. Ние ще ги подкрепим в техните стремежи, за да могат да се развиват.

Вие сте живели дълго време в Германия и по професия сте немски филолог. Защо не там, а тук?
Понякога, особено когато съм ядосана, си го задавам и аз този въпрос. Ако сравним една немска фирма в нашия бранш и с нашите размери, ще видим, че те реално имат много по-малко бюрокрация. Понякога имам чувството, че много повече време отделяме на документацията, отколкото да се фокусираме върху работата и оптимизацията на процесите. Но, да си призная, вече се установихме и развихме своя бизнес тук и желанието ми е да продължим да внедряваме и изграждаме полезни и стабилни бизнес практики от чужбина тук в България.

Какво е Вашето желание и пожелание за новата година?
Пожелавам на всички наши партньори, настоящи и бъдещи клиенти и на всички Ваши читатели семейно щастие, здраве, упоритост и борбеност. Воля и мотивация да се борим, да останем в България, да помагаме за развитието на българското земеделие и бизнес.