Срещнахме Мария Василева на Фермер Експо Раковски. Веднага успя да ни привлече с непринуденото си поведение и увлекателно говорене. Избрала е животa в пловдивското село Строево, където през 2015 г. баща й започва да отглежда 15 овце от порода Лакон. Днес животните вече са 600, а мандрата към стопанството работи на пълни обороти. В нея се труди и Мария, водена от желанието си да предлага чиста храна на семейството и клиентите. 

Дамите в селското стопанство

Фермата реализира млечни продукти в 4 фирмени магазина в Пловдив и София. Участва на фермерски пазари и най-важното, случайни пътища й помагат да намери пазар и в чужбина. Овчият продукт е 100% собствена суровина. Кравето мляко понастоящем се изкупува от съседно стопанство. Виждането на Мария е, че кооперирането, когато е разумно, осъзнато и направено честно, води до добри резултати. 

Защо решихте да се включите в семейната ферма?
Никога не съм предполагам, че ще работя това. След появата на нашите деца започнах да отглеждам чиста храна за семейството ни. Това ми даде възможност да срещна много важни за мен хора, които безусловно определиха по-нататъшното ми развитие.

Моето виждане в производството на зеленчуци и плодове по методиката на биодинамичното земеделие се пресече с виждането ми за отглеждане на животни. Затова се присъединих към екипа на мандрата и фермата, водена единствено от идеята, че ние предлагаме чист продукт. Храна, произведена от хора за хора, защото храната не би трябвало да бъде нищо друго освен храна. Всичко останало е нейна икономическа алтернатива, което трябва да бъде посочено на етикета.

Лично моето виждане, в което има голяма доза здравословен егоизъм, е, че децата са актив, за който трябва да се погрижим. Но не само за собствените деца, но и на съседа. Един ден нашият път се събира, затова ние трябва да гледаме доста по-мащабно на нещата. Да ценим човека и да работим в името на живото. Важното е да спиш спокойно, да си щастлив от това, което правиш, и да не загубиш силата на творчеството. Стои ли над теб творческата енергия, всички въпроси се решават.

Къде сте се учили на технологията за създаване на продуктите?
Уча се в движение. И е много ценно да имаш екип – хора, с които да гледате в една посока, да правите грешки, да реализирате, да давате идеи, да пробвате различни решения. Така нещата се случват.

Само собствени средства ли сте инвестирали, или сте кандидатствали и за еврофинансиране?
Имаме подготвена документация и подаден проект по мярка 4.2, но още не са финализирани взаимоотношенията. Така че до момента цялата инвестиция е със собствени средства.

Имате две деца – на 10 и 4 години. Помагат ли?
Каката вече участва активно в процеса на вакуумиране и етикиране. Чувства се изключително доволна и щастлива, като голям човек. Интересно им е на този етап, но това е малка част от тяхната ваканция.

Какво Ви мотивира да продължавате напред?
Живото, творческото. Само това може да е мотивация, защото страхът от неизвестното и провала никога не могат да бъдат движеща сила.

Как си се представяте след 5 години?
Пожелавам си да успея да финализирам твое мое виждане, което произлиза от органичното земеделие. Стопанството да бъде един независим, самостоятелен организъм, а човекът – отговорен фактор. А по отношение на животните, смятаме да формираме още едно стадо и това ще е максималният ни капацитет.