Мария Ралчева е родом от Панагюрище, където заедно със семейството си отглеждат и преработват етерично маслени култури. Завършила е немска езикова гимназия, след което и бакалавърска степен по бизнес администрация в Университета Манхайм, Германия. Помага в семейния бизнес от 17-годишна, занимавала се е с финанси и одит. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

В последните близо две години, откакто акцентът пада върху онлайн търговията, Мария изцяло е поела развитието и налагането на пазара на нови продукти на базата на етерични масла и флорални води. Отскоро заема и главна роля в E-Commerce дейността на фирмата, която в момента оперира на 22 европейски пазара с продуктите, тръгнали от няколко семейни ниви. 

Какъв беше животът Ви преди и сега? 

Изначално не бях сигурна дали искам да се посветя на семейния бизнес и съответно се впуснах в странични занимания като изучаване на езици и навлизане в икономическата сфера, в частност финанси. Този диверсифициран опит е и причината да преоткрия възможностите, които се крият зад малкия ни семеен бранд. Искам да пренеса цялата си енергия в това да вкарам най-добрите практики в работата ни.

Каква е Вашата роля в семейния бизнес?

Официално започнах с установяването и ръководенето на отдела ни за разработка на нови продукти под бранда InaEssentials. Това е изключително интересна дейност, включваща креативност, проучвания, консултации и последователност, за да може от идея да се получи завършен продукт. Отскоро започнах да се занимавам и с мениджмънта на онлайн присъствието ни чрез рекламна и пиар дейност.

Какви съвети получавате от Вашите родители Веселина и Николай Ралчеви?

От малки заедно с брат ми и сестра ми сме научени да работим здраво и упорито за това, което искаме да постигнем. В началото срещнахме редица трудности и ни костваше много усилия не просто да пробием на пазара, но дори да оцелеем. Този пример, как винаги има начин с упоритост и последователност да постигнеш целите си, е в епицентъра на успеха ни днес.

Кое трябва да надделява – новаторското мислене на младото поколение или изпитаните родови традиции?

Смятам, че в днешните пренаситени икономически пазари иновациите са единственият начин да се изпъкне и всеки бизнес трябва непрестанно да се стреми да не остава в зоната си на комфорт, а да търси растеж и развитие. Но знанието и опитът, които сме придобили не само от собствения си път, но и косвено от развитието на бизнеса от родителите ни, е причината да имаме една стабилна основа, която да надграждаме.

Какви са предизвикателствата във Вашата работа? 

В моята дейност определено има нужда от много планиране и координация между всички звена, свързани с производството на един продукт. Всяка спънка изисква бързи реакции и гъвкаво напасване, за да можем да реализираме проектите си и да не разочароваме клиентите си. Едно от главните неща, които ни отличават, е откритостта, с която работим спрямо тях. Много често се допитваме до тяхното мнение, преди да предприемем следващите стъпки, и поемаме ангажименти да изпълним желанията им. Така носим отговорност не само към себе си, но и към всички тях да сме последователни и да изпълняваме целите си. Обратната връзка е нещо, на което много държим и на което отделяме внимание. В края на деня доволните клиенти са причината да знаем, че сме на правилния път.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение?

Възможността да сътворим нещо ново и да покажем целия потенциал, който се крие в българското земеделие. Важна е и подкрепата, която получаваме от всички, които следват семейния ни бранд, вярват в нас и ни подкрепят. 

От гледната точка на млад човек как си представяте бъдещото развитие на семейния бизнес?

Няма нужда да си го представям, всеки ден го виждам. Когато вляза в офиса, моментално се впускам в следващото приключение. Към семейството си сме причислили страхотен екип от нахъсани таланти, с помощта на които се стремим да усъвършенстваме дейността си на сегашните пазари и да навлизаме в нови. Надявам се в скоро време да сме познати из цяла Европа и да направим първи стъпки към САЩ и Азия.

Какво бихте посъветвали хората, които тепърва искат да се захванат с биоземеделие?

Биоземеделието дава възможности много извън рамките на работата на полето. Съветвам всеки, който желае да се впусне в сферата, да не се страхува да мисли в мащаб и да слага собствените си щрихи. Трудът, който се изисква, е голям, но всеки с предприемачески дух ще се съгласи, че потенциалът си заслужава.