Ако човек обича животните и природата, няма как да не е усмихнат, спокоен, отговорен. Именно такава е и Мария Коевска – бакалавър по зооинженерство и магистър по екология от Аграрния университет в нейния роден град Пловдив. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Вече 5 години Мария е селекционер към Асоциация за развъждане на породата Лакон в България. Отдадеността й към работата не остава незабелязана и тя бе отличена на церемонията „Зооинженер на годината 2022“. Каква е пресечната точка между зооинженерството, екологията и планинарството, споделя младата дама в интервю за Агри.БГ.

Защо решихте да станете зооинженер?


От любопитство. Никой в моето семейство не се е занимавал с животновъдство. Когато бяхме малки, нашите баби и дядовци по селата гледаха животни за собствена консумация, но това беше типично за всяка къща. Работата с животните е много интересна, с тях никога не е скучно. 

Какво означава за Вас наградата в категорията „Перспективен млад зооинженер“?


В началото ми беше много трудно – липсваха ми опит и познати. Горда съм, че бях отличена, че някой е забелязал свършената от мен работа и я е оценил. За съжаление, няма много млади хора в нашата сфера. 

Има ли човек във Вашите професионални среди, от когото се възхищавате и учите?


Уча се от всички – от колеги, от фермери. Няма определен човек, от когото съм черпела информация. Възхищавам се на дългогодишните фермери, които не се отказват. Трудно им е, но те са упорити. Пред тях има всякакви препятствия, кризи, болести. 

Лесно ли се работи с българските животновъди? Склонни ли са да се вслушват в млад зооинженер като Вас?


В началото винаги е трудно и гледат с недоверие. Но като поговорим и поработим заедно, нещата се променят. Допитват се до мен, приемат моите съвети. Аз също черпя от техния опит.

Специализирали сте се в селекция на овце Лакон. Как станахте част от екипа на асоциацията за развъждане на породата у нас?


Напълно случайно. Още не бях завършила и се оглеждах за работа. Ровех се в обяви, разпитвах. Обадиха ми се и отидох на интервю. След време ми се обадиха и ме наеха на работа. Допаднахме си. Работата ми харесва. Радвам се, че ми дадоха шанс да натрупам опит. Лакон са много лесни за отглеждане животни и селекцията им е на високо ниво у нас.

Мечтаете ли си някой ден да имате собствена ферма?


По-скоро обичам да съм в движение, да не се задържам на едно място и поради тази причина в момента не ми е приоритет да имам моя ферма. Освен това виждам колко е трудно от гледна точка на работната ръка и финансите. 

Наред със зооинженерството Вие сте запален планинар. Какво е усещането и коя е най-високата точка, която сте покорили?


Запалена съм още от дете. Правя преходи и разходки из цяла България, като най-високо съм се качвала на връх Мусала. Но надморската височина не е важна, важното е да се чувстваме добре и да не забравяме, че сме гост на дивата природа и трябва да я пазим. Всичките ни планини са уникални, но Стара планина ми е най на сърце. Връх Ботев, макар и не най-висок, е един от по-трудните за дълги преходи. Горе в планината оставаме насаме и виждаме колко сме малки в действителност. 

Като зооинженер, еколог и планинар какво мислите за пашата в националните паркове?


От гледна точка на туристите може би не е приятно да се разхождаш сред изпражнения или да те гонят овчарски кучета, но в планината винаги е имало животни през лятото. Не мисля, че селскостопанските животни пречат на дивите кози и сърни и им изпасват пасищата и ги прогонват, както се твърди. Ако на стопаните се забрани да качват животните през лятото, голяма част от тях ще ги махнат, защото няма да имат друг избор. Липсват достатъчно пасища, не всеки може да си позволи да купува фуражи или пашата е изгоряла заради сушата. Затова много стопани ще се откажат. Може би решението е по-строг контрол и не навсякъде да се допускат животни.

Кога се чувствате най-щастлива?


Когато съм приключила всички задачи. Ако имам нещо да свърша, не ми е спокойно. Докато не успея, не спирам, без значение колко време ще ми отнеме, особено когато някой ме чака. Тогава съм най-доволна от себе си и вече мога да поема към планината с чиста съвест и да си почина там.

Как преодолявате трудните моменти?


Имам една любима фраза: „И това ще мине“. Успокоявам се, че каквото и да е, всичко се оправя с времето. То не се забравя, но важното е да продължаваме напред. 

Какви върхове още искате да покорите? 


Не се стремя към някаква върхова точка. Радвам се, че работя, контактувам с хора, познават ме. Важното е да сме живи и здрави аз и семейството ми, тогава всичко се нарежда.