Мария Изабел Санчес Вадило се занимава с животновъдство от 1994 г. Грижи се за 500 кози от автохтонна порода и то в защитена зона. Фермата й е разположена в Ел Расо, Канделеда в Испания. 

Младата дама взе участие в конкурса, организиран от най-голямата европейска фермерска асоциация - Копа-Коджека - “Най-иновативна жена фермер” през 2014 г. и беше отличена със специална награда.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Разкажете ни повече за стопанството си.

 

Фермата ми е разположена в Ел Расо, Канделеда - община, разположена в провинция Авила, в автономна общност на Кастилия и Леон, Испания. Стопанството попада в защитена зона, като стопанисвам 500 кози от породата Верата, които отглеждам пасищно. Идеята ми е постепенно да увеличавам стадото си, докато то не достигне 700 кози. 

Верата е автохтонна порода кози в Испания, нали така? Какво е специфичното при тях?

 

Точно така. Това е една от нашите традиционни испански породи кози, като нейното приложение е двойно - както за мляко, така и за месо.

Козите се гледат изключително лесно, могат да бъдат адаптирани бързо към различните системи на управление. Те са доста издръжливи и оцеляват при различни климатични условия именно заради своята адаптивност. Приспособяват се лесно и към планинските райони, предвид на това, че имат силни и дълги крака. 

Като порода козите Верата са по-малки от средните кози. Млякото от тях е доста ценно и от него правим традиционно, специфично сирене.

Получихте награда от конкурса за Най-иновативна жена фермер. Каква е иновацията Ви?

 

Това, което представих беше историята на моето стопанство. Развивам модерна козеферма, като съм посветила живота си освен на децата ми, но и на опазването на тази порода Верата. 

Имаме модерна доилна зала, диверсифицирано производство, използваме ефективно възобновяеми източници и управляваме отпадъците си. 

Проектът стартира още през 1994 г., като смятам, че е иновативен в няколко области: във фермата прилагаме единствено най-новите технологични иновации, които внедрихме в доилната зала. Това са измервателни уреди и специални биберони за породата Верата, които подобряват засмукването и хуманното отношение към животните. Също така подобряват и контрола на храненето.

Относно производството - от млякото на козите разработвам свой бранд сапуни. А останалата част от прясната продукция - месо и мляко реализират директно в хотели и ресторанти в цяла Испания.

С какво се занимавате извън стопанството?

 

Омъжена съм и през останалото време от деня съм майка на две прекрасни деца. Имам и седем братя, като аз съм най-голямата. Трима от тях са с увреждания.