Мария Белова е родом от Сливен и юрист по образование. Посветила е последните 15 години от живота си основно на земеделския сектор и смята да продължи така и занапред. От 31 май 2019 г. е председател на Комисията по земеделието и храните в мандата на 44-ото Народно събрание. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

На границата между земеделието и политиката се опитахме да покажем човека Мария Белова, нейната връзка с фермерите и техните проблеми, визията й за развитие на сектора и положителната енергия, която черпи от красивата Карандила.

Вие сте юрист по образование. Как се насочихте към сектор „Земеделие“? 

Юридическата материя е свързана с всички сфери на живота, а причините да се насоча към земеделския сектор са много – той е традиционен за страната; има много нерешени проблеми; резултатите се виждат на масата във всяко домакинство и др. 

Земеделският сектор не е просто бизнес или прехрана за производителите. Това е качествената храна в магазина, вкусните български домати, които родителите ни помнят… Земеделието е тясно свързано с качеството ни на живот и затова гледам на сектора като на кауза, а юридическото ми образование просто ми помага добрите идеи да бъдат обвързани в адекватна законодателна рамка. 

Лесно ли е да бъдеш председател на Комисията по земеделието? Пречи или помага фактът, че сте дама в един предимно мъжки сектор, каквото е селското стопанство? 

Да бъда председател на Комисията е преди всичко предизвикателство и чест, но също така и голяма отговорност. И за политиката е традиционно схващането, че това е „мъжки спорт”. За мен обаче не стои на дневен ред въпросът за мястото на жените в политиката и обществения живот. 

Да бъдеш грижовен, да умееш да изслушваш, да търсиш баланс – всичко това са черти, с които се свързват жените. Същевременно това са умения, необходими не само в семейството, но и в политиката и в частност в управлението на земеделския сектор. 

Когато производителите споделят тревогите си, търсят съдействие и подкрепа, те не казват „искам мъж да ми реши проблема”, а „искам да се решат проблемите”. Това да си жена е пречка единствено ако нямаш експертиза, не работиш добре или ти липсват аргументи. 

Какви бяха предизвикателствата във Вашата работа на тази длъжност? 

За мен не са важни предизвикателствата, а добрите резултати. Да, трудно е да работим в COVID-кризата, която се отрази по различен начин на всички сектори. И все пак земеделците първи бяха подпомогнати.

С кой внесен от Вас законопроект се гордеете?

Сигурно няма да очаквате следващите думи да излязат от устата на юрист, но, когато си ориентиран към добрите резултати и качественото подобряване на сектора, не се гордееш със законопроектите, а с историите на хората, които успешно развиват своя бизнес благодарение на работеща законодателна рамка. Простото човешко „Благодаря!” ми е значително по-ценно.

Как си почивате от работа? 

В свободното време предпочитам да съм със семейството. Това е единственото нещо, което ме зарежда и ми дава сили. Винаги, когато имам време и възможност, с цялото семейство си организираме излети в планината над Сливен. Красотата на Карандила и всички местности около нашия град, както и чистият въздух са основен източник на позитивна енергия, но най-ценно за мен е времето, посветено на моя племенник. 

Лесно ли се комуникира с българските фермери? 

Българските фермери са отворени за диалог, а за нас това е добре, защото така разбираме какви са техните желания и очаквания. Разговаряме както по време на приемните ми дни в Сливен и областта, така и на срещите в страната, в качеството ми на председател на Комисията по земеделието и храните. 

Българските фермери са личности, от които има какво да научиш. Някои от тях имат своите особености, но преди всичко – ние сме хора и това е по-важно от „депутат”, „фермер” или каквото и да е друго. Старая се да не губя връзка с реалността и се надявам в бранша това да се оценява. 

Кои са техните най-големи проблеми и как биха могли да бъдат решени? 

Избягвам навлизането в конкретика, тъй като не искам да пренебрегна някой бранш или организация, но истината е, че проблемите се виждат от всеки – те са ежедневно пред нас на регалите в търговската мрежа, на масата в ресторанта. Всичко рефлектира там. 

Важното е да си честен със земеделците и да се опитваш „да влезеш в обувките им”. Това е първата предпоставка за успешна политика в сектора. Едва след това са възможните решения, компромиси и нормативни актове. 

Субсидиите повече пречат или помагат на тяхната работа? 

И тук разчитам на проверката с реалността и мненията в бранша. Субсидиите са инструмент и ако този инструмент не помагаше, щеше да бъде отхвърлен масово от всички земеделци. Да отчетем и друго – на фона на останалите европейски държави България получава едни нелоши субсидии в земеделието. Освен подкрепа те дават на производителите сигурност, особено в тежки периоди, какъвто бе миналата година. 

Как бихте искали да изглежда българското земеделие след пет години? 

Бих искала то да е модерно и да бъде атрактивно за младите хора в България, както е в чужбина. Искам да предлагаме конкурентоспособна продукция не само на българския, но и на европейския пазар. 

Дигиталните технологии могат да помогнат за увеличаване на производството, да предоставят на земеделските стопани информация в реално време и да осигурят по-добро качество на крайната продукция. Също така ще се намали въглеродният отпечатък върху околната среда, енергията и климата. Дигитализацията в сектора ще облекчи контрола, ще даде по-голяма сигурност на кого плащаш и защо и възможност за контрол в реално време на всеки един производител.