Мариана Бандова е чаровното лице на Асоциацията за развъждане на породата „Лакон“ в България. Първата й среща с животновъдството е през юни 2019 г., когато става неин изпълнителен директор. С много голям ентусиазъм и усещане за позитивна промяна тя започва работата си.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Зад гърба си усеща подкрепата на председателя д-р Василев, доц. Панайотов, целия екип, който се състои от техническия секретар, селекционерите и самите фермери. Успехите не закъсняват и днес членовете, развиващи дейност в асоциацията, са 45, а асоциираните членове са над 10.

Следващата логична стъпка е собствено депо с научен център, който да работи в областта на селекцията, генетиката и репродукцията. А докато то стане факт, си говорим с г-жа Бандова как се работи в условия на пандемия и какви надежди носи новата година.

Как професионалният Ви път се пресече с Асоциацията за развъждане на породата „Лакон“ в България?

Реших да кандидатствам за длъжността на изпълнителен директор, защото имам зад гърба си почти 20 години управленски опит, подплатен с образование, свързано с публичната и стопанска администрация. Надграждането в обученията ми е обвързано с управлението на човешките ресурси, здравния мениджмънт и стандартите за управление на качеството, което ми дава много добра основа като ръководен кадър. А и не на последно място, предизвикателството е повече от силно.

Беше ли Ви трудно в началото?

Когато е трудно, не е страшно. Напротив, трудността ме амбицира да се науча и вникна в проблематиката на сектора и да се опитам да помогна с мнение и отношение. Когато усещаш вярата и лоялността на всички, с които работиш, се стараеш да даваш най-доброто от себе си. Много закони, наредби, указания, регламенти, развъдни програми, всичко изписано в световен мащаб за породата „Лакон“, както и за опита на другите страни в областта на животновъдството, днес не ми е чуждо.

Какво Ви носи работата като емоция?

В научните среди по управление на човешките ресурси се твърди, че има такова нещо като „емоционална зараза“: „Емоциите се движат от човек на човек като вирус“. Настроенията, емоциите, състоянието в колектива като цяло влияят на професионалните резултати, вземането на решения, екипната работа, промените и най-вече на изобретателността. 

За мен срещата с природата и животните е зареждане с позитивна енергия. Обогатяват ме като човек. Животните ни дават усещане за непринуденост, лекота и е прекрасно място да им покажеш любовта и хуманното си отношение.

Как Ви се отрази пандемията тази година?

Дейността на асоциацията е засегната, като при всички други сектори, но лично мен повече ме вълнува фактът, че към коронавируса се наслагва и „емоционалният вирус“ на отчуждението, апатията, недоверието и негодуванието, което в крайна сметка ще се окаже неотменен фактор във формирането на бъдещия живот на планетата.

Можете ли все пак да отличите позитиви от извънредната ситуация?

Работа от вкъщи, когато е възможно, е време за преосмисляне на живота като цяло и повече време с близките. Стремежът хората глобално да се обединят в борбата с пандемията е все пак начало на нещо позитивно и желание за промяна към по-добро. 

Какво се случи за тази една година с асоциацията?

За наша най-голяма радост към породата „Лакон“ има изключително висок интерес, независимо от финансовата нестабилност. През 2020 г. имаме внос на животни и от Франция. Породата е стабилна и се адаптира добре в България. Повече от фермите в асоциацията се стремят да затворят производствения цикъл с мандри, които да доставят краен продукт до потребителя. 

Какво Ви мотивира да продължавате напред въпреки трудностите?

Винаги съм имала желание да си върша работата много добре, без значение на каква длъжност се намирам. Мотивира ме желанието да вникна в проблемите на хората, да дам полезни съвети и решение на затрудненията. Да стана по-добра в професията си, като неспирно се уча на нови неща. Получавам голямо удовлетворение от успехите в асоциацията и се стремя достигнатите върхове да са резултат на обща ангажираност на целия екип и фермерите. 

Как се чувствате като дама в един преобладаващо мъжки сектор като животновъдството?

С мъже се работи по мъжки. Упорито, всеотдайно, без компромиси и с една сърдечна усмивка и доброта, която е ключ към успеха.

Какво мечтаете да постигнете за в бъдеще?

Мечтите са като рояк от пчели, жилят разума, давайки му възможност да придобие желание за растеж, волност и нови измерения. Мечтая си за изграждане на собствено депо с научен център, който да работи в областта на селекцията, генетиката и репродукцията.

Какво е Вашето пожелание за 2021 г.?

Бъдете здрави, много щастливи, усмихвайте се по-често! Нека има хармония и светлина в душите Ви, обич и топлина в домовете Ви! Весели празници! И още нещо, снежна Коледа и прекрасна Нова Година!