Магдалена Вегиел работи 25 години в IT сектора в Полша. През 2014 година обаче всичко се преобръща и тя решава да загърби живота си в града. Заедно с дъщеря си Магдалена се премества в провинцията и започва отглеждането на кафява пъстърва. Вегиел взе участие в конкурса, организиран от  най-голямата европейска фермерска асоциация Копа-Коджека - “Най-иновативна жена фермер”. Агри.БГ бе част от събитието.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Защо се насочихте към селското стопанство?

Аз съм работила дълго време в IT сектора и нямах никакво образование в селскостопанския сектор. Въпреки това обаче с дъщеря ми започнахме един проект, който и до днес е едно от най-ценните неща, които имаме. Открихме свое рибно стопанство, което носи името “Пастърва Ойчовски”. Целта ни първоначално беше да възстановим отглеждането на кафява пъстърва. След това обаче се превърна в много повече от това. Насърчаваме съзнателното и етично развъждане и образоваме общността за историята на региона и кулинарните традиции.

Трудно ли е да си имаш рибно стопанство в Полша?

Зависи, през 2014 г., когато ние стартирахме, неизползваните езера бяха отдавани под наем. Така и ние се възползвахме от това. Тогава имахме и проект, който осъществихме със сътрудничеството на парк Ойчовски - впоследствие стопанството ни носи името на парка. След това участвах в търг. Хубавото беше, че основните изисквания тогава бяха да имаш фирма, която да отговаря на екологичните изисквания и съответно самото стопанство да е в съответствие с околната среда. Така и спечелих търга и се сдобих със собствено стопанство.

А защо точно пъстърва?

Пъстървата е по-малко податлива на болести, адаптира се добре към естествената храна, което спомага за по-дългия й живот. Освен това кафявата пъстърва представлява само 2% от всички ферми за пъстърва в Полша и нашата всъщност е една от малкото в Европа. Това прави нашето производство привлекателно за големите вериги, кетъринг компании и други. Използваме само традиционни инструменти, като тези благоприятни условия, които създаваме, поддържат генетичната чистота. Също така не използваме никакви техники за увеличаване на теглото.

Къде намирате пазари?

Продаваме на веригите, но паралелно развиваме и кетъринг дейност. Имаме си и собствена марка - Трот Ойчовски, която бих казала, че е вече добре позната на пазара.