Лиза Паганели управлява органична семейна ферма, разположена в хълмовете на Тоско-Тогманьоло Апенинес, в провинция Форли-Чезена, Италия. Стопанството й произвежда зърнени продукти и фуражи. Има и животни, като всичко е внимателно контролирано. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

След като се дипломира като ветеринарен лекар, тя започва да се интересува от местни зоотехнически проблеми и решава да подобри работата си с другите фермери в региона, съответно да повиши качеството на продуктите им. Лиза взе участие в конкурса, организиран от  най-голямата европейска фермерска асоциация Копа-Коджека - “Най-иновативна жена фермер” през 2016 г.

Вашата идея е наистина страхотна и се радвам, че сте успели да постигнете целите си. Как го направихте?

 

Първоначално, след като изчистих цялата концепция в главата си, създадох консорциума Bio Valbidente. Това е пункт за продажба на биопродукция и за събиране на фермери от региона. Оттам нататък започнах да използвам микориза за симбиотично земеделско производство. 

Този иновативен проект, свързан с микориза започва още през 2014 г., нали така?

 

Да, точно така, след няколко експеримента, успях да разработя иновативен проект за симбиотично земеделие, използващ микориза при сеитба. 

Микоризата е гъба, която колонизира корените на зърнените култури, фуражните култури, дърветата и зеленчуците, като помага на културите да улавят повече хранителни вещества. Този процес поддържа и развива микробиологичната устойчивост на почвата и растенията.

В същото време исках да контролирам качеството на месото, произведено от фермата и така създадох напълно контролирана система. Месото вече съдържа повече елементи, като ликопен, каротин, феноли и антиоксиданти. Нещо повече, по-високият процент на полифеноли и ензими в месото улеснява храносмилането на човека.  Установих още нещо - този подход намалява остатъците от нитрати в плодовете и зеленчуците. 

За финал, бихте ли споделили каква е целта на проекта и какво се надявате да постигнете?

 

Целта ми винаги е била една, а именно да подобря здравето на населението. Това беше и движещата ми мисъл, когато създадох консорциума Bio Valbidente.

А с моя симбиотичен метод се надявам да се намали честотата на някои заболявания, като стомашно-чревни разстройства, затлъстяване, чернодробна стеатоза и диабет.