Лиза Паганели управлява органична семейна ферма, разположена в хълмовете на Тоско-Тогманьоло Апенинес, в провинция Форли-Чезена, Италия. Стопанството й произвежда зърнени продукти и фуражи. Има и животни, като всичко е внимателно контролирано.
След като се дипломира като ветеринарен лекар, тя започва да се интересува от местни зоотехнически проблеми и решава да подобри работата си с другите фермери в региона, съответно да повиши качеството на продуктите им. Лиза взе участие в конкурса, организиран от най-голямата европейска фермерска асоциация Копа-Коджека - “Най-иновативна жена фермер” през 2016 г.
Първоначално, след като изчистих цялата концепция в главата си, създадох консорциума Bio Valbidente. Това е пункт за продажба на биопродукция и за събиране на фермери от региона. Оттам нататък започнах да използвам микориза за симбиотично земеделско производство.
Да, точно така, след няколко експеримента, успях да разработя иновативен проект за симбиотично земеделие, използващ микориза при сеитба.
Микоризата е гъба, която колонизира корените на зърнените култури, фуражните култури, дърветата и зеленчуците, като помага на културите да улавят повече хранителни вещества. Този процес поддържа и развива микробиологичната устойчивост на почвата и растенията.
В същото време исках да контролирам качеството на месото, произведено от фермата и така създадох напълно контролирана система. Месото вече съдържа повече елементи, като ликопен, каротин, феноли и антиоксиданти. Нещо повече, по-високият процент на полифеноли и ензими в месото улеснява храносмилането на човека. Установих още нещо - този подход намалява остатъците от нитрати в плодовете и зеленчуците.
Целта ми винаги е била една, а именно да подобря здравето на населението. Това беше и движещата ми мисъл, когато създадох консорциума Bio Valbidente.
А с моя симбиотичен метод се надявам да се намали честотата на някои заболявания, като стомашно-чревни разстройства, затлъстяване, чернодробна стеатоза и диабет.