Селското стопанство в Старозагорско е много добре развито и създаването на фермерски пазар в регион, където почти всеки има двор на село и отглежда плодове и зеленчуци, е предизвикателство.
Това обаче не е спряло Кремена Стефанова. „Идеята ми дойде от това, че в града ни липсваше точно такова събитие, което да обединява местни земеделски производители, да им дава пространство, където те да предлагат продукцията си. Откакто станах майка, за мен е много важно какво слагам на трапезата си и реших, че вместо да чакам някой да организира фермерски пазар, аз ще се заема с това“, разказва дамата, която е създател и организатор на фермерски пазар „КоренЯк“.
През годините тя следяла внимателно какво се случва на другите фермерски пазари - във Варна, Пловдив и София.
Последната капка за окончателното решение дошла на среща с Гергана Кабаиванова, която й разказала как са стартирали фермерските пазари в Пловдив, през какви предизвикателства са минали, как са били преодолени и накрая завършила с въпроса: „Стара Загора, кога ще имате вашия фермерски пазар?“
Въпреки желанието, личните качества и добрите организаторски умения, Кремена Стефанова не подозирала в какво се впуска, тъй като идеята се избистрила малко преди Ковид кризата. През това време семейството ѝ се увеличило с още едно дете, но Кремена била убедена, че няма какво да чака и се захванала. „Минах през доста перипетии, нещата не се случиха лесно. Става дума за чисто административни проблеми, за които се намери добро решение след среща с кмета на Стара Загора“, припомня си още тя.
Оказва се, че в началото не било лесно да се намерят и производители за фермерския пазар. Кремена си спомня как на първото събитие, където са поканени, се представили само с четирима производители.
Седмица след това се провежда първият истински фермерски пазар на мястото, на което е вече 2 години - до община Стара Загора и градската градина.
„На първия истински „КоренЯк“ започнахме с 9 изложители, като част от тях бяха и творци, а не са само производители на храна. Постепенно се разраснахме. В момента постоянните изложители са около 30. Комуникирала съм с поне 50-60 изложители, които са идвали в различни периоди. Някои са постоянни, други ни посещават 1-2 пъти в годината“, уточнява амбициозната дама, която е ветеринарен лекар по образование.
„Много исках името да ни отличава и да говори за самия пазар. Допитвах се до приятели, дори до специалисти, но все не се получаваше“, споделя Кремена, която чула думата „кореняк", докато стояла пред телевизора и така се появило името на фермерския пазар в Града на липите.
В момента капацитетът на пазара е запълнен и много трудно може се да вкара нов изложител. Личното правило на Кремена е на фермерския пазар в Стара Загора да има разнообразие, но не и пренасищане. „Може би едно от най-големите ми предизвикателства беше работата с производителите на пчелни продукти, тъй като те много искаха да участват. В момента обаче само един пчелар продава на „КоренЯк“. Има двама производители на тахани, четирима на месни и млечни продукти“, споделя Стефанова.
В събитието вземат участие както местни производители, така и от цяла България. „В началото местните производители не виждаха смисъл да участват на фермерския пазар, но сега интересът от тях е много по-голям. Смятам, че и тук се развива тази т.нар. фермерска култура сред самите производители. Старозагорци вече ни припознават и се радват. За тях „КоренЯк“ е празник и ни чакат с нетърпение. Което радва и мен, и производителите, защото за тези 2 години успяхме да изградим една силна „кореняшка“ общност и много си помагаме едни на други“, разказва още Кремена Стефанова.
Всички стопани, които присъстват на пазара, са регистрирани земеделски производители и отговорят на критериите на Българската агенция по безопасност на храните. „Постоянно имаме проверки от БАБХ, но нямаме никакви нарушения. Така че самите клиенти, които идват да пазаруват от „КоренЯк“, може да са спокойни, че храната, която се предлага при нас, е безопасна“, уверява тя.
1 КОМЕНТАРА
01.12.2024