Корин Фльорен притежава семеен разсадник, в който се произвеждат над 1 млн. Овощни дървета годишно в Нидерландия. Тя взе участие в конкурса, организиран от  най-голямата европейска фермерска асоциация Копа-Коджека - “Най-иновативна жена фермер” през 2016 г.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Нейните ябълкови, крушови и черешови дървета предизвикват интерес не само в Нидерландия, но и в цяла Европа, дори и извън Съюза. През 2010 г. концепцията за производство на собствена храна се налага особено в нейната държава и Корин осъзнава, че е лесно да се посади дърво, но след това то започва да заема много място. Това е проблем в Нидерландия, тъй като къщите, в които хората предимно живеят са “залепени” една за друга и дворовете им, ако имат такива, са доста малки.

През 2010 г. започвате нещо иновационно, какво е то?

 

Да! Именно водена от идеята за здравословен начин на живот и за произвеждане на храната си сам, реших да разработя мини ябълкови дървета, които не се нуждаят от много място или грижи. Концепцията вече се разпространи много добре в Холандия, Германия и Белгия. И дори до преди няколко години беше хит.

Какво представляват тези мини дървета?

 

Идеята е, че те не изискват много място и не надвишават 50 см. Това е иновативен продукт както за овощарите, така и за потребителите. Освен това тези дървета не се нуждаят от подрязване или пръскане, защото не страдат от често срещаните болести, които поразяват ябълковите дървета.

Не бяха ли скептични хората?

 

Аз използвам всички социални мрежи и възможности за контакт - Facebook, Twitter, телефонни обаждания и е-мейл, за да поддържам връзка със своите потребители. Този обмен е много положителен и важен за мен, тъй като позволява на клиента да изрази именно това съмнение, за което говорите. Но също така ми и помага да разбере по-добре какво искат хората.

Как можем да си купим такова мини дърво?

 

Мини ябълковите дръвчета се продават директно на потребителя чрез моя онлайн магазин. Концепцията за насърчаване на здравословната храна, отглеждана в малки пространства, започна с план за засаждане на 500 дървета през първата година, но всъщност 5000 дървета бяха продадени и засадени. В момента се продават 10 000 мини ябълкови дървета годишно и бизнесът се разраства и извън Нидерландия. Също така работя и с друга компания за разработването на тор, който се изпраща на клиентите в правилните дози и в точното време.

Корин споделя своята концепция, като изнася лекции за предприемачество в университети и клубове, а също така изнася лекция, озаглавена „Намерете своя вътрешен фермер“. Наред с това работи и със студенти по пазарни проучвания от различни университети.