Добрият бизнес се гради с добри взаимоотношения, убедена е управителката на модерната оранжерия за краставици с хидропонна технология Хафизе Юсеин. Стопанството от 11 дка в село Минерални бани, Хасковско, е пример за фамилно земеделие, съчетаване на традициите и повелите с модерните подходи и постоянната жажда за развитие.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Находчива и отдадена на работата си Хафизе изгражда силен екип от работници, с който работи рамо до рамо. В чудната оранжерия група опитни дами създават качествена екологично чиста продукция, за която мечтания пазар е само въпрос на време.

 

Откога съществува оранжерията и защо избрахте тази технология?

Родителите ми се занимават със земеделие от 15 години, а оранжерията е създадена по проект преди 3 години. В тази технология на отглеждане се използват биоагенти, няма химия, продукцията е екологично чиста. За нас качеството е основен фактор в бизнеса.

Хората са много по-работоспособни в оранжерията. При по-добри условия на труд имат повече стимул и работата е по-оптимизирана, ефективна. Ние ценим работниците, работим наравно с тях и виждаме техните отзиви. Те имат опит и от други оранжерии, учим се взаимно. Много е трудно да създадеш екип в тази област. Слава Богу в момента имаме един добър екип. В управлението на бизнеса държа безкрайно на човешките ресурси.

Работниците отглеждат нашата продукция, правят го с любов. Много е важно да се открият правилните хора.

 

Къде е Вашият пазар и имате ли планове за неговото развитие?

Борсите. Насочени сме изцяло към тях засега, но имаме стремежа за развитие на пазара ни дори в Европа. Защо ние да не сме конкурентноспособни на една Турция примерно?! - Имаме опит, знания, умения.., убедени сме, че можем да се справим и ежедневно го доказваме.

 

Колко са реколтите във Вашата оранжерия за година и какви трудности срещате?

В оранжерията ни преди имаше само едно засаждане. През 2022 г. година реализирахме две реколти, надяваме се тази година да успеем да достигнем и три – тоест да не прекъсваме процеса на работа. През декември изчистихме оранжерията. Сега очакваме на 15 февруари да открием новия сезон. Имаме котли, които са на газ, но сега не се отопляваме, точно това е причината в момента да няма продукция в нашата оранжерия. Разходите са страшно високи и не можем да си го позволим на този етап.

 

Да се върнем на Вас. Имате друго образование, била сте държавен служител. С какво земеделието Ви привлече?

Нямаше как, това е семеен бизнес. Със съпруга ми се върнахме от Германия, за да се включим в дейността. Той е главен агроном на стопанството, винаги е до мен и аз до него. Завършила съм социална педагогика и работех в държавния сектор преди. Била съм от другата страна на бариерата – проверявала съм фирмите. Знам каква е спецификата на работа, колко е ценен човешкият труд, така успявам да намеря пресечната точка между работник и работодател. 

Освен това и аз, и съпругът ми, както и децата ни, сме пленени от очарованието на зеленчукопроизводството, обичаме си работата и понякога буквално спим в оранжерията. Когато клюмне едно растение, ние клюмваме също.

 

Държите ли на това децата Ви да продължат фамилната традиция в земеделието и защо?

Да. Всичко тръгва от баща ми, той е патриархът в семейния бизнес. Учил ни е всички да обединяваме усилия. Ние имаме близнаци – момче и момиче, на 15 години. Те също се включват в дейността, много ни помагат особено през лятната ваканция. Държим на това, то развива ценностната система. Нашето си е буквално фамилно земеделие.

 

Какво обичате да правите в свободното си време?

Ние сме постоянно заедно, лятото всички сме в оранжерията, зимата обичаме да ходим на ски. 

 

Какви са предимствата според Вас на жената управител?

Мисля, че жените сме по-чувствителни към човешките взаимоотношения. Много е важно да умееш да предразполагаш хората, да им осигуриш комфорт, оттам нататък работата върви. 

 

Какво Ви крепи в трудните моменти?

Желанието за работа, стремежът да постигнеш целите си. Това, че създаваш със собствения си труд за мен е движещата сила, най-добрият стимул.

Голямата сила на нашия семеен бизнес бих казала обаче, че е екипната работа. Винаги, когато има проблеми или важни решения за взимане, го правим заедно с баща ми, Яшарали Ахмед, и съпруга ми. Тримата обсъждаме и решаваме заедно. Всичко е комплексно – опит, познания, умения, това гарантира добър резултат.

 

Какво планувате занапред?

Стремим се към повече площ, повече производство и работна ръка, дай Боже да можем да реализираме нашата продукция и в чужбина. Вярвам, че ще успеем! Когато обменяме опит, когато не спираме да се учим, когато имаме желанието да работим и любовта към това, което правим – ще успеем!