Когато баща ти се казва Николай Георгиев – земеделски производител в района на Долна Оряховица и основател на семейната фирма Универсал-НВГ, няма как да не разбираш от земеделие и машини. Страстта към тях се предава и на двете му деца – Венцислав и Илонка, с която ще ви запознаем сега.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Младата дама е ангажирана в семейното стопанство от много малка. През летните ваканции помага на полето, а като поотраства се посвещава основно на продажбите на резервни части и менажирането на склада. Завършва „Финанси и финансов мениджмънт“ и „Растителна защита“. 

Минала е през всички етапи на семейния бизнес, за да натрупа опит и да може професионално да консултира българските фермери. Надява се да предаде любовта към земята на малкия си син Николай, който е вече запален от техниката.

Какъв клиент е българският фермер?

При нас идват всякакви хора. Има и незапознати, които изслушват моето мнение. Макар че съм жена, се допитват до мен. Има и такива, които са наясно какво търсят и разговорът с тях е много по-лесен. 

Усещате ли по-различно отношение поради факта, че сте жена?

Да, особено когато бях по-малка. През първите години, когато складът ни беше по-малък, съм оставала сама. Влизаха клиенти и питаха дали има някой друг, който да ги обслужи. С времето това отношение се промени. Даже търсят повече мен отколкото мъжете в склада.

Помагате ли в земеделската дейност на семейната фирма?

Не пряко. Там е основно баща ми, като съпругът ми също му помага. Аз отговарям основно за управлението на продажбите, но съм се включвала и в работата на полето. За да можеш да насочиш клиента към машината или нещо по-специално, трябва да си запознат как се случват нещата. Минала съм през всичко, за да видя как става и да имам понятие.

С какво Вашите родители Николай и Данка Георгиеви Ви помагат в работата?

Всичко, което знам за машините и резервните части, съм го научила от майка ми и баща ми. По-големият ми брат Венци също много ми помага. Не срещам трудности, защото ми е интересно.

Как се справяте едновременно с майчинството и работата?

Трудно ги съчетавам, но засега успявам. Синът ми е на година и три месеца. Докато малкият Николай спи, организирам поръчки и доставки. Отскоро и той идва с мен в магазина. Вече е запален по машините.

Как се разтоварвате в свободното си време?

Почти нямам такова, особено сега. Обичам да се разхождам. Фотографията и спортуването са ми любими. Навремето играех тенис на корт.

Към какво се стремите?

Иска ми се да продължим да развиваме всички заедно семейния бизнес. И да имаме доволни клиенти, това е най-важното. В личен план си мечтая малкият да ми помага и да се учи като мен още от малък.