Ивайла и Христо Ушеви имат малко семейно биостопанство в полите на Средна гора (с. Панагюрски колонии), което са нарекли Плодов Рай. На площ от 15 дка отглеждат биологично сертифицирани малини, ягоди и шафран. Справят се с работата в семейната ферма сами, без да наемат работна ръка, защото искат набраните плодове да бъдат с отлично качество. Реализират продукцията чрез директни продажби и чрез регионални хранителни вериги в Пловдив. С Ивайла разговаряме докато бере малини…

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Каква сте по професия?
По професия съм химик. Завършила съм химия в Пловдивския университет. А в момента, освен в стопанството, работя като лаборант в Университета по хранителни технологии – Пловдив.
Преди това много години работих като търговски представител на голяма компания. 

Каква е ролята ви в стопанството на Плодов Рай?
Ролята ми в семейното стопанство е многофункционална. Занимавам се почти с всичко. Освен че сами берем малините, трябва някой да ги достави до клиентите и до търговските обекти, с които работим. Обикновено този човек съм аз. Когато наберем малините, три пъти в седмицата ги караме в Пловдив, Пазарджик и Панагюрище със специално оборудван хладилен автомобил.

Кои са вашите клиенти?
Работим директно с крайни клиенти. В социалните мрежи има много групи за биоплодове и зеленчуци. Пускаме обяви там и имаме много клиенти. Това са потребители, които държат да купуват качествена храна и те са немалка част от клиентите ни - около 20%. Веднъж като опитат, после сами ни търсят. Оценяват вкуса на биологично отглежданата малина.   

Как преминава активният сезон в стопанството?
Когато все още не е започнал активният сезон по прибиране на реколтата от малини, с брането се справяме двамата с Христо. Когато започнат пиковете на зреене на плодовете, на помощ идват родителите ни, а понякога и приятели. 

Колко часа е работният ден на полето?
Различно е. Понякога може да достигне до 14 часа. Дори повечето дни в активния сезон продължават толкова.

Разкажете ни за опита си с отглеждане на шафран?
С шафрана започнахме още когато и двамата се занимавахме с търговия - Христо си работеше като регионален мениджър, а аз като търговски представител. Първата година засадихме 1 дка. Аз обаче настоях за повече декари, тъй като имаме наследствени земи, които са биосертифицирани, имахме и малко заделени пари. Тогава установихме, че за шафрана трябва да имаш повече килограми, за да продаваш на едро. Оказа се обаче, че шафранът няма реализация нито на дребно (на грамове), нито на едро (на килограми). Няма пазар нито в България, нито в чужбина. Иранският шафран е с много ниска цена.

Затова ли решихте да диверсифицирате производството?
Бяхме инвестирали доста средства в шафрана. Направихме ограждения на имота и затова решихме да засадим други култури, за да си възвърнем част от инвестицията. Проучихме какво може да се отглежда на тази надморска височина - 1000 м. Така се насочихме към малините. От тази година имаме и 1 дка къпини.
Районът е подходящ и за отглеждане на сливи и обмисляме в бъдеще на мястото на шафрана да засадим овошки.

Опитимист сте…
Оптимисти сме и двамата. Пробваме. Всичко става лека -полека. Поне три години са ни необходими, за да започнем да си възвръщаме инвестицията. Но ето и почвата вече се облагороди и няма нищо общо с това, което беше. Продължаваме…

Имате ли хоби?
Хобито ми е да правя ръчно изработени картички, опаковъчни торбички, албуми, подаръци и мартеници. С тези дейности се занимаваме (със семейството - бел. авт.) през зимата. И така… докато отново стане време за ягодите и малините на полето.