Гергана Печева стартира земеделското си стопанство през 2017 г. в село Желява. Нейната фермерска дейност е малко по-нетрадиционна. Тя отглежда  48 дойни магарета, като стопанисва и 40 дка с пасища и ливади. Гергана е горда на майка на две деца, които всекидневно й помагат с работата в стопанството. За нея фермерството е забавление, но и призвание.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Разкажете ни повече за своето стопанство, дейността Ви е наистина иновативна.

Развивам иновативна и непозната до този момент практика в България – лиофилизация на магарешко мляко. Съответно произвеждам краен продукт, който пък е с много ценни биологични качества и спомага за подобряване здравето на хората след тежко и хронично боледуване на дихателните и кръвоносните системи.

А защо магарета?

Знам, че магарешкото мляко е много полезно. То съдържа витамини, минерали и е много мощен имуностимулатор и е полезно за човека.

Планирате обаче и да доразвиете дейността си, нали така?

В момента е в процес на изграждане на цех за лиофилизация на млякото и създаване на атрактивна хранителна добавка.  

Какво представлява тя?

Този продукт е бил в близкото минало почти единствено лекарство срещу магарешката кашлица или по-известна като коклюш. Но и срещу други актуални здравни проблеми пред човека. Химичният състав на продукта е уникален и го прави много ценен. Освен това е цяла Европа липсва аналог на този продукт.

Върху какво друго работите?

Аз съм и основател на Сдружение на производителите на магарешко мляко. Работя и по създаване на развъдна асоциация “Българско магаре”. Чрез нея искам да спомогна за усъвършенстване на българската популация чрез интродукция на породата “Мартина Франка”.

Какви са плановете Ви за бъдещето?

Искам да разширя и да доизградя моята ферма за магарета. Идеята е да достигна до оптимален капацитет от 100 женски животни, чрез разширено възпроизводство на личното собствено стадо, както и чрез купуване на млади животни от други ферми.

Кои са най-големите трудности според Вас?

Доенето на магаретата не е лесна работа. Те се доят всеки ден. Сутрин ги доя ръчно. Едно магаре пуска от 500 мл до 1,5 л. най-много. Като лактацията продължава от половин до една година, но зависи най-вече от самото животно.