Гергана Печева стартира земеделското си стопанство през 2017 г. в село Желява. Нейната фермерска дейност е малко по-нетрадиционна. Тя отглежда 48 дойни магарета, като стопанисва и 40 дка с пасища и ливади. Гергана е горда на майка на две деца, които всекидневно й помагат с работата в стопанството. За нея фермерството е забавление, но и призвание.
Развивам иновативна и непозната до този момент практика в България – лиофилизация на магарешко мляко. Съответно произвеждам краен продукт, който пък е с много ценни биологични качества и спомага за подобряване здравето на хората след тежко и хронично боледуване на дихателните и кръвоносните системи.
Знам, че магарешкото мляко е много полезно. То съдържа витамини, минерали и е много мощен имуностимулатор и е полезно за човека.
В момента е в процес на изграждане на цех за лиофилизация на млякото и създаване на атрактивна хранителна добавка.
Този продукт е бил в близкото минало почти единствено лекарство срещу магарешката кашлица или по-известна като коклюш. Но и срещу други актуални здравни проблеми пред човека. Химичният състав на продукта е уникален и го прави много ценен. Освен това е цяла Европа липсва аналог на този продукт.
Аз съм и основател на Сдружение на производителите на магарешко мляко. Работя и по създаване на развъдна асоциация “Българско магаре”. Чрез нея искам да спомогна за усъвършенстване на българската популация чрез интродукция на породата “Мартина Франка”.
Искам да разширя и да доизградя моята ферма за магарета. Идеята е да достигна до оптимален капацитет от 100 женски животни, чрез разширено възпроизводство на личното собствено стадо, както и чрез купуване на млади животни от други ферми.
Доенето на магаретата не е лесна работа. Те се доят всеки ден. Сутрин ги доя ръчно. Едно магаре пуска от 500 мл до 1,5 л. най-много. Като лактацията продължава от половин до една година, но зависи най-вече от самото животно.