От десетки години семейство Кисови е добре познато в пчеларските среди. Едва ли има български пчелар, който да не знае кои са Любослав Кисов и синовете му Асен и Калоян. А ние ще ви запознаем с шестото поколение пчелари в рода в лицето на вечно усмихнатата и лъчезарна Екатерина.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Едва на 18 години, Кети вече помага на баща си Калоян с продажбата на пчелни продукти. Овладяла е майсторството на изработка на свещи от пчелен восък. Догодина младата дама завършва Френската гимназия в Пловдив. Амбицията й е да следва хуманна медицина в Пловдивския университет, като продължи да съчетава ученето с работата за семейната фирма.

Кой е най-яркият ти детски спомен?

Помня, като бях по-малка, често ходихме на пчелина и ми беше много интересно поставянето на ларвите, които ще станат новите пчелни майки. Тъй като е много ангажиращо и трудоемко, исках да помагам на баща ми. 

Кой е най-ценният съвет, който ти дава Калоян Кисов?

Аз много приличам на него. Даже той казва, че понякога е много досадно да разговаряш сам със себе си. Възхищавам му се, че никога не се отказва. Може да се бори с вятърни мелници, но той ще е първият, скочил в боя. Често ми казва, че за да имам бъдеще, първо трябва да мина през неутъпкана пътека. Трябва моите стъпки да са първи.

С какво помагаш в семейната фирма?

Пчеларството е доста пипкава професия и иска време и много работа. Затова помагам на баща ми с по-лесните дейности, като всеки петък съм на Фермерски пазар „Натурално“ в центъра на Пловдив, а отскоро се включвам и в самото производство, като правя свещи.

Имаш ли визия за развитие на бизнеса?

Надявам се един ден да използвам уменията си с английски и френски език, за да разгърнем пазара и в други държави.

Какви са продуктите, които предлагате?

Единият ни пчелин е в землището на село Виница до резервата Блатното кокиче, а другият – в село Зелениково в Средна гора. Затова предлагаме и различни видове мед – акация, лавандула, драка, ливаден и билков. Имаме също клеева тинктура, прополис, прашец и нашето Съкровище на пчелите, което подпомага имунната система – мед, прашец и джинджифил.

С твоите връстници говорите ли си за пчеларство?

Не, но благодарение на мен те се докосват до пчелните продукти, защото аз съм най-лесният дистрибутор.

Имаш брат на 12 години. Той също ли се включва?

Да, редовно придружава баща им и обикаля кошерите с пушилката. Интересно му е, но има страх от пчелите, защото една година го нахапаха. Но това не променя интереса му, просто е малко по-предпазлив.

Какви са плановете ти за 2022 г.?

Първата ми цел е да завърша успешно и да вляза в университета. Ще използвам възможността да продължа да помагам на баща ми. За мен тази работа е много неангажираща и безкрайно приятна. Пък и да работиш за семейството си винаги е плюс.