Джуди Керкхофс-Рузен е един от първите предприемачи в Нидерландия, която стартира “ферма за грижи”. Само за няколко години нейното стопанство се налага на пазара, благодарение на богат асортимент от продукти, изработени от хора със специални нужди. Джуди Керкхофс-Рузен взе участие в конкурса, организиран от най-голямата европейска фермерска асоциация Копа-Коджека - “Най-иновативна жена фермер”.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Разкажете ни повече за своето стопанство.

Фермата ми носи името “De Laarhoeve” и осигурява грижи за около 25 служители със специални нужди. Асортиментът на фермата се състои от конфитюри, десертни сосове, ябълков сос, круши за готвене, червено зеле, лютеница, сосове за паста и други. Обработката на всички тях е напълно естествена, като продаваме основно в търговските вериги и снабдяваме кетъринг индустрията.

Имате и опаковъчна линия. Каква беше идеята?

Да, разполагаме с професионална кухня с няколко производствени и опаковъчни линии. Така успяхме да подобрим качеството и да разширим настоящите съоръжения. Изборът на дизайн и оборудване е дефиниран въз основа на работните нужди на служителите във фермата за грижи, като максимизира работното им пространство.

Проектът предоставя възможност за разработване и тестване на нови продукти и рецепти, преди да бъдат произведени и преработени във фермата.

Как Вашите продукти биват разпознавани на пазара?

Имаме разработен етикет, като марката е предпочитана, защото продуктите нямат добавена захар, имат по-малко сол от другите и имат по-висока хранителна стойност.

А как се справяте с разхищението на храна - един много голям проблем?

Продуктите, които по една или друга причина не могат да достигнат до пазара използваме като храна за животните или ги даваме на хората. Идеята е точно да предотвратим разхищаването на храна, да скъсим хранителната верига, чрез подобряване на качеството и оптимизиране на разходите.