Десислава Бунарджиева – е красива млада дама. На пръв поглед крехка, но с баща като Христофор Бунарджиев няма как да не е здраво стъпила на земята. Възпитаник е на най-високо оценения университет за аграрни науки в Рединг, Англия, където завършва бакалавърската програма „Агробизнес мениджмънт“. Продължава своето образование в Аграрния университет в Пловдив, където специализира „Растителна защита“. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Неслучайно в момента е търговски представител на Булагро на продукти за растителна защита, торове и семена за регион София. „Растителната защита е темата, която запали сърцето ми. От малка исках да стана доктор, но идеята за човешките болести и страдания винаги ме натъжаваше. Затова избрах пациенти, към които да мога да симпатизирам, но по по-продуктивен начин“, споделя Деси, която ви предлагаме да опознаем заедно в специално интервю за Агри.БГ. 

Какъв беше животът Ви, преди да решите да се посветите на семейния бизнес?

Навлизането в семейната фирма трябваше да бъде постигнато и заслужено, защото нещо, получено наготово, никога не е подобаващо оценено. Почти целият ми работен стаж е в сектора на земеделието. Благодарна съм на екипа на Ваня Горчева и колегите от BASF за шанса да направя първия си стаж при тях.

В областта на семената безценна беше 6-месечната специализация в Косад Семанс, вече познат като Лидея, в централата на компанията във Франция. Постигнах добър успех, научих много, но прецених, че не бива да се отдалечавам от главния сценарий и започнах работа в Булагро като консултант по хранене на растенията за Западна България.

Тежка ли е „короната“ да сте дъщеря на известния със своите дългогодишни успехи в аграрните среди Христофор Бунарджиев?

Oще не знам, защото не съм я пробвала, но обувките, които трябва да запълня, са големи. Често съм избягвала да се представям с фамилното си име, за да избегна предубеденост към мен и да изградя реална оценка на хората към това, коя съм и какво мога. Много от тях остават учудени колко земен човек съм, но моят приоритет е да бъда полезна на хората, с които работя, да останат удовлетворени и да се обърнат пак към нас, когато се нуждаят от съдействие. Моята цел са дългогодишните и устойчиви отношения, а докато краката ми пораснат до размера на обувките на баща ми, ще мине още много време. 

Какво е най-ценното, което сте научили от него?

Съвети от него винаги съм откривала в изобилие, той е всестранно развит и има много на какво да ме научи, но топ 3 на най-често чуваните са: „Възпитанието е непопулярна мярка“, „Никой не е казал, че животът е справедлив“ и „Пази си здравето“.  

Кое според Вас трябва да надделява – новаторското мислене на младото поколение или изпитаните родови традиции?

Най-добрата иновация са добре научените уроци от миналото, защото не можем да подобрим нещо, без да имаме стабилна основа, която да надграждаме. Родовите традиции трябва да се спазват, но това не пречи да бъдат адаптирани към модерното време, в което живеем.  

Какви са предизвикателствата във Вашата работа? 

Общува се лесно с всеки, когато имаш правилен подход. Предизвикателството е в това, да усетиш кой е той. 

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение?

Чувствам се удовлетворена, когато знам, че съм помогнала на някого да си спаси посевите, а работейки с такъв богат избор от продукти, който Булагро предлага, определено прави работата много по-лека. 

Това, че сте дама в една доминирана от мъжете сфера като земеделието, пречи или помага? 

Хората, които се занимават професионално в тази сфера и целят развитие и подобряване на резултатите, не делят колегите на жени или мъже. Интересът е към добре обучени и опитни личности, към които можеш да се обърнеш, когато не знаеш какво да предприемеш. Всеки пол си има предимства, но всичко пак опира до това да имаш правилен подход към всеки, с когото работиш, а това идва с години работа и взаимоотношения. 

От гледната точка на млад човек как си представяте бъдещото развитие на семейния бизнес?

Миналото е история, бъдещето – мистерия, а настоящето – подарък. Моята визия се базира на това да опазя вече създаденото и да надградя Булагро с още повече прогрес, успехи и иновации.