Ние сме трудолюбиви и честни хора, които се работят неуморно денем и нощем – така Айше Хасан описва себе си и своето семейство. Тя е трето поколение фермер. Наследила е любовта към животните още от своите баба и дядо. Днес заедно със своите родители и брат тя продължава традицията, развивайки семейната екоферма „Белмекен“.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Стопанството е разположено в живописното благоевградско село Аврамово. В него се отглеждат 22 крави и 50 овце от местни породи. През зимата са на ясла, а от края на месец май до октомври са на свободна паша горе на Белмекен.

Доенето се извършва механизирано с агрегати, а суровината се преработва на ишлеме. Айше работи в посока към модернизиране на стопанството с по-големи удобства за животните. Мечтата й е да си има собствена мандра. Дори в момента учи за технолог в Университет по хранителни технологии в Пловдив.

В стопанството работите цялото семейство. Как си разпределяте ролите?


Кой каквото може, това върши. Моите деца още учат, но и те помагат, когато могат. 

Децата радват ли се на животните?


Да, постоянно. Моето момиченце е на 8 години и много се грижи за тях. Има си любими теленца и агънца. Даже на моменти, когато внесем агне вкъщи, не дава да го изнесем. Винаги им дава имена. Големият ми син е на 17 години. Когато беше по-малък, постоянно повтаряше, че иска да стане ветеринарен лекар, за да се грижи за животните на дядо си.

Какви продукти произвеждате и къде намирате пазар? 


Правим прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене от краве и овче мляко. В София държим два магазина. Там сме почти от 8 години и имаме постоянни клиенти. Единият ни магазин се намира в кв. Лозенец на Римската стена, който отваряме в събота, а другият – в Драгалевци, който работи в сряда. Предлагаме и зеленчуци, които отглеждаме, както и сладка от горски плодове, които берем от Белмекен.

Обичате ли да експериментирате с нови вкусове?


Да, пробвам различни комбинации за удоволствие. Правя сирене с чушки, кашкавал с чубрица. Предлагам и на клиентите да опитат, за да получа обратна връзка.

Какво най-много харесвате в работата си и защо?


Всичко ми харесва. Обичам много животните и да се грижа за тях ми доставя удоволствие. Имаме трудности, но успяваме да се справим. Това са живи същества, които приемаме като част от семейството и полагаме всички необходими грижи за тях.

Кои женски качества Ви помагат в работата?


В грижата за животните не се разделяме на мъже и жени, но ние сякаш изпитваме повече обич и състрадание. В общуването с клиентите се справям много добре. Не че толкова говоря, а по-скоро уважението, което изпитваме взаимно, ни помага да работим толкова години заедно. Като отварям магазина, клиентите ме чакат на опашка отвън. От 8:00 до 13:00 часа потокът не спира.

Разполагате ли с лично време и как обичате да се разтоварвате?


Малко свободно време имам. Старая се да се погрижа за себе си и след като живея в една от най-красивите планини, обичам да се разхождам сред природата.