Атидже е съпруга и дясната ръка на земеделския производител Исуф Низамов. По професия е медицинска сестра, но от 2000 г. не практикува, защото заплащането е демотивиращо. Навремето са се занимавали с тютюнопроизводство, но децата растат, нуждите са големи, а доходите – ниски. Затова се пробват в Испания. Исуф работи там 8 години, а Атидже – 5. 

Дамите в селското стопанство 

„Испания е чудесна. Благодарим й, че ни подобри живота, но не е нашата държава. Загърбихме високите си доходи и чудесна работа там, за да се върнем към корените си, от които сме произлезли – полето. На нас ни доставя удоволствие да се занимаваме с това. Искаме да си живеем в България – там, където сме израснали, където са децата ни“, споделя дамата. 

След като се завръщат в родината, се посвещават на картофопроизводство в землището на гоцеделчевското село Огняново. Въпреки че у нас се пробива и се живее трудно, особено със земеделие, семейство Низамови вървят уверено напред. Успели са да затворят цикъла на производство със собствен цех и през зимния сезон зареждат верига от заведения в Банско.

Как започнахте да развивате бизнеса си? 


Тръгваш от нулата и започваш да дълбаеш под нея. С пари назаем си купуваш техника втора ръка, не можеш да си позволиш нова. Слизаш много под нулата. Малко по малко, с много къртовска работа изплуваш. За 5-6 години ние сме на нулата. Тепърва започваме да катерим нагоре.

Кога Ви е било най-трудно?


Обичаме си работата, но обстоятелствата понякога са такива, че тя не ни се отблагодарява. Особено в годините на Ковид кризата, когато ресторантите и хотелите бяха затворени. Бяхме доста подтиснати и притиснати. Изкупуваха ни продукцията за без пари – по 25-27 ст./кг. А през това време ядем френски картофи в големите вериги. Този внос ни смазва. 

Не сме пробвали да продаваме във веригите, защото е нужно не само количество, но и да платиш такса. Интересували сме се, но казват, че цените са жестоки. Дребни рибки сме за там, затова се справяме по друг начин.

Въпреки всичко какво Ви мотивира да продължавате напред?


Любовта към земята и продукцията. Не се отказваме. За съжаление, не успяхме да предадем тази любов на децата. Единият ни син се занимава с производство на мебели, а другият е IT специалист. Нямат никакво намерение да се занимават с полско производство. А ние харесваме работата на полето, защото сме израснали с нея. Харесва ни миризмата на почва, особено през ранна пролет и лято. Дори ни действа разтоварващо.   

Как минава един Ваш обикновен работен ден?


Когато сме в сезон, ставам най-късно в 6:00 часа. Кафе, закуска, обличам работния костюм и заминавам на полето. Работата е от тъмно до тъмно. Не ми остава никакво свободно време. Благодарна съм на снаха ми, че успява да ни сготви и като се върнем, да имаме за хапване.

А какво правите през зимата?


Занимаваме се с преработка на картофите. Тогава е малко по-спокойно, но също сме на режим. Сутрин ставаме по едно и също време. Отиваме в цеха – белим цял ден, преработваме, пакетираме. Когато имаме повече поръчки, сме работили до 4:00 часа сутринта. Прибираме се, дремваме няколко часа и пак.

Какво е предимството на дамите в селското стопанство спрямо мъжете?


Със съпруга ми цял живот работим заедно. Свикнали сме да сме един до друг, да се допълваме. При нас мъжка – женска работа няма, не я делим. Винаги правим всичко заедно. 

Как си се представяте след пет години? Помечтайте.

 

Не можем да си мечтаем, защото в това несигурно време нямаме държава, която да стои зад нас. Затова не можем да си се представим след пет години. Караме година за година и живеем с надеждата, че всяка следваща ще бъде по-добра.