Ана Георгиева Минковска стопанисва овцеферма заедно със своето семейство в село Бъта, област Пазарджик. С нея се срещнахме на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир. За работата и животните Ана говори с любов. Именно те са движещата сила в тяхното семейно стопанство.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

- Как започна всичко?
- Живяхме в Испания дълго време, но решихме да се завърнем в България. Мъжът ми от дете има заложена в себе си любовта към животните и решихме да основен фермата. Вече около 6 години я имаме и увеличаваме животните постоянно. Към момента се грижим за 400 бройки овце, млечно направление, заедно със съпруга ми и четирите ни деца, които проявяват интерес към нашата работа.

- Животновъдството не е лесен сектор особено в България. Как се справяте с трудностите?

- Навсякъде е трудно, но ние сме амбициозни млади хора и занапред мислим да се развиваме в тази посока. Като цяло трудностите са по-скоро в административната част. Физическият труд никога не ни е плашел. Административната част - главно това е по-тормозещото, но се справяме.

- Какво планирате за в близко бъдеще?

- Мислим да затворим цикъла. Към момента чакаме одобрение на проект, като искаме да направим минимандра, за да си произвеждаме сирене, мляко. В момента по-голямата част от продукцията ни отива за собствена консумация. Но след като затворим цикъла, ще помислим по-сериозно за реализацията на пазара. Искаме да модернизираме и фермата. Тя е в добро състояние, но има какво още да се направи.

- Какво Ви амбицира?

- Амбицира ме любовта към животните. Аз помагам, когато мога, почти винаги съм във фермата, но именно любовта към работата и животните ни амбицира и мотивира да продължаваме да се развиваме.

- Каква е Вашата работа в стопанството?

- В доилната зала има много и винаги работа. Затова, като мога, винаги помагам и съм там.

- Какво е да си дама в земеделието за Вас?

- За мен е чест и удоволствие да бъда дама в земеделието и същевременно майка на четири деца, които приемат животните и работата ни със същата любов и отдаденост.